Nolla kymmenestä kaaren takaa (0/10 3pa).

Useimmat – ihan syystä – tarttuivat tuohon tilastolliseen faktaan Lauri Markkasen toisesta NBA –kesäliigaottelusta. Ihan yleisestikin, pelin taso oli todella huono.

Itse pidän erittäin positiivisena asiana Laurin aktiivisuuden. Levypalloissa oltiin kontaktin tasoon selvästi valmiimpana, 13 heittoa lähti ilmaan ja 6 kertaa oli pitkä jyväskyläläinen vapaaheittoviivalla. Onhan se selvää, jos vastustaja on niin tyhmä, että jättää vapaaksi, niin pitäähän se nyt hitto vaan sisään heittää.

Joskus ei vaan se heitto osu, mutta siitä lähtökohdasta on mentävä, että seuraava uppoaa. Nämä osumat nähdään onneksi jo huomenna klo 15 paikallista aikaa, klo 01 Suomen aikaa. Siitä matka jatkuukin Markkasen kohdalla kohti Susijengin EM-kisoja.

Joudun myöntämään, en henkilökohtaisesti ollut tänään Markkasen otteita paikanpäällä näkemässä. Valmennusvastuut veivät kuuntelemaan David Fizdalea (Memphis Grizzliesin päävalmentajaa), Jerry Stackhousea (ex-NBA –tähti, Toronto Raptorsin G-liigajoukkueen päävalmentaja), Ettore Messinaa (Italian maajoukkueen päävalmentaja, San Antonio Spursin apuvalmentaja) ja Brett Brownia (Philadelphia 76ersin päävalmentaja).

Aivan kuten pelaajalle, valmentajalle oppiminen ei koskaan lopu. Olen käsittämättömän onnekas siitä, ketä pääsin tänään kuuntelemaan. Jokaisen esityksestä tarttui jotain uutta, jonka voi heti lisätä työkalupakkiin. Jokaisen esityksestä tarttui varmasti myös asioita, joita en ymmärrä vielä työkalupakkiini lisätä.

Mutta Ettore Messinan tarjoama 75 minuuttinen tarjosi noin 20 niin kutsuttua ”ahaa –elämystä.”

Gregg Popovich puhuu, että haluaa vain pelaajia ”Jotka ovat päässeet itsestään yli.” Liian harvoin – etenkin Yhdysvalloissa — tapaa valmentajia, joihin tuo sama lause pätisi. Toki kulttuuri on myös eri.

Messinan ote ja ”lämpö” oli uskomaton kokemus. Itsevarmuus. Ilman mitään tarpeetonta maustetta.

Messina alleviivasi valmennuksen suurimmat haasteet kolmeen osioon:

  1. Et voi kaikkea tietoasi opettaa pelaajallesi. Valitse mitä kannattaa opettaa – ja eritoten mitä ei kannata.
  2. Miten opettaa kyseinen asia?
  3. Löydä oikeantasoiset haasteet pelaajalle kyseisen asian oppimiseen.

Isoja asioita mietittäväksi. Katsotaan mikä toimii, mikä ei. Valmentajankin pitää välillä kivittää.