Yhdysvaltain yliopistokoripallon lopputurnaus March Madness alkaa ensi viikolla. Sitä ennen NCAA-liigan konferensseissa pelataan alta pois konferenssien omat mestaruusturnaukset – Lauri Markkasen Arizona pelaa paikasta finaaliin aikaisin sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Ylen Urheiluruudussa käytiin läpi, mistä NCAA:ssa ja liigan legendaarisessa maaliskuun lopputurnauksessa oikein on kyse.

– Se on ehkä Super Bowlin jälkeen amerikkalaisen urheiluvuoden isoin tapahtuma, jota koko maa seuraa. Mediahuomio on valtava, kertoi Urheiluruudussa vieraana nähty Hanno Möttölä.

Möttölä pelasi itse Utahin yliopistossa vuosina 1996-2000 ja selviytyi parhaimpana kautenaan NCAA-lopputurnauksessa neljän parhaan joukkoon ”Final Fouriin”.

– Itse jäin kolmen ja puolen minuutin päähän mestaruudesta. Toivottavasti Lauri käy pokkaamassa sen.

Möttölä arvioi, että Markkasella ja hänen joukkueellaan Arizonalla on mahdollisuudet pärjätä lopputurnauksessa hyvin.

– Puolustuksen pitää toimia. Ja kyllä historiallisesti on niin, että tähtien pitää pelata hyvin. Jos minulta kysytään, niin Laurin ja Allonzo Trierin pitää tehdä yli 20 pistettä per ottelu.

March Madnessin jälkeen parhaat pelaajat lähtevät NBA:n varaustilaisuuteen. Möttölä uskoo, että ennakkoarvioissa korkealle listatulla Markkasella on loistavat mahdollisuudet pärjätä jopa kivenkovassa NBA:ssa.

– Laurilla on vähintään ainakin ne kolme-neljä senttiä, jotka itseltä puuttui, ”vain” 209-senttinen Möttölä arvioi.

Markkasella pituutta on 213 senttiä.

– Lauri on niin taitava noin isoksi pelaajaksi, että jos vain päätyy oikeaan joukkueeseen, niin taivas on rajana.