Abu Dhabissa tehdään suomalaista koripallohistoriaa

© Kuva: Juha Tamminen

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa kirjoitetaan parhaillaan suomalaista koripallohistoriaa.

Suomi on lähettänyt ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa Unified-koripallon edustusjoukkueensa punnitsemaan taitojaan Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Kisat pelataan 14.-21.3.

Maailmankisojen koripalloturnaus otti varaslähdön jo 12.-13.3., jolloin Suomenkin joukkueet ryhmittyivät mittaamaan taitojaan luokittelupelien merkeissä.

Tiedossa oli heti kättelyssä kaste kansainväliseen koripallokulttuuriin, kun naisten joukkue sai vastaansa Pakistanin, Arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabian ja miehet kohtasivat seitsemän pelin ja seitsemän tunnin rutistuksessa Singaporen, Nigerian, Pohjois-Makedonian, Malin, Saudi-Arabian, Belgian sekä Serbian.

– Tähänastinenkin kokemus täällä Abu Dhabissa on ollut unohtumaton. Unified-piireissä ihmiset ovat vilpittömästi ja tunteella mukana, mikä on ihan parasta, hehkuttaa naisten joukkueen partneripelaajana kisoihin lähtenyt Emma Kivistö Koripalloliiton sivuilla.

Naisten joukkueessa pelaava Anni Pihlström (PuHu Juniorit) ja miesten joukkueessa pelaava Kalle Paasonen (PuHu Juniorit) eivät peittele innostustaan puhuessaan turnausodotuksistaan ja kokemuksistaan.

– Tiukkoja pelejä ja kunniallisia voittoja. Olisi kiva saada myös onnistumisia. Lisäksi odotan vesipuistovierailua ja uusia tuttavuuksia eri maista, Kalle Paasonen pohtii.

– Pelejä odotan tietysti eniten, mutta lisäksi aurinkoa ja kavereiden kanssa olemista! Anni Pihlström kertoo turnausta koskevista toiveistaan.

Unified-koripallo on kuluvan vuosikymmenen aikana vahvistanut jalansijaansa niin suomalaisessa kuin kansainvälisessäkin koripalloperheessä.

Kansainvälisessä Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa, kansallisella tasolla myös muut erityistä tukea tarvitsevat harrastajat voivat pelata Unified-koripalloa.

Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Partnerit eivät kuitenkaan saa olla dominoivassa roolissa kenttätapahtumissa.

Koripalloliiton Special Olympics Unified -sarjassa pelattiin 2018-19-pelikaudella jo viidessä eri divisioonassa 20 joukkueen voimin. Abu Dhabin turnaus on jälleen yksi osoitus siitä, että Unified-koripallon kaltaiselle toiminnalle on kasvava kysyntä. Tätä alleviivaa omalla tapausesimerkillään miesten joukkueen partneripelaaja Samuli Pajulahti.

– Kävin osana toimintaterapian opintojani tutustumassa erilaisiin erityisliikunnan harrastuksiin ja yksi näistä oli Unified-koripallo. Tutustumiskerralla osallistuin normaalisti harjoituksiin ja koin pitkästä aikaa samaa iloa, jota koripallo oli itselleni nuorempana antanut, Pajulahti kiittelee.

Pajulahden mukaan Unified-koripallo tarjoaa harrastajilleen parhaimmillaan positiivisen kierteen, joka kasvattaa fyysistä kuntoa, tukee itsetuntoa ja kasvua, laajentaa sosiaalisia ympyröitä ja opettaa ryhmädynamiikkaa.

– Innostavinta on nähdä, kuinka pelaajat kehittyvät kentällä ja iloitsevat onnistumisistaan sekä kokemus siitä, että voi omalla toiminnallaan tukea pelaajien kehitystä, Pajulahti hymyilee.

Suomen miesten ja naisten joukkueen pelaajille Unified-koripallo on kuulunut säännölliseen päiväjärjestykseen jo vuosien ajan. Anni Pihlströmin ja Kalle Paasosen tapauksessa kipinän leimahtamiseen vaadittiin vain kerta.

– Äiti näki ilmoituksen netissä ja vei minut ensimmäisiin treeneihin ja innostuin heti. Uudet kaverit, paras yhteishenki ja uuden oppiminen ovat olleet Unified-koriksessa kaikkein parasta, Pihlström hymyilee.

– Kivointa on kun voittaa välillä mitaleita. Joukkuekavereista on tullut kavereitani myös lajin ulkopuolella. Yhteistyö ja joukkuehenki, hyvä ilmapiiri ja harjoittelun tavoitteellisuus motivoivat, täydentää Paasonen.

Pihlström ja Paasonen ylistävät myös saumatonta joukkuetoveruutta partneripelaajien kanssa.

– On kiva pelata yhdessä ja viettää aikaa kentän ulkopuolellakin, Paasonen kuvailee.

– Koko kisojenkin ajan ollaan huonekavereita! huomauttaa Pihlström ja viittaa partneripelaajaansa Emma Kivistöön.

Lähde: Basket.fi