Susijengi kaivautui lopulta 18 pisteen takaa-ajoasemasta tuiki tärkeään 64-69 (36-21)-vierasvoittoon EM-karsinnoissa Sveitsistä.

”Vamos!” karjahti Sasu Salin sydämensä pohjasta juostuaan skriinin takaa Edon Maxhunin syötöstä lähteneen kolmoseen, joka tasoitti sunnuntai-illan EM-karsintaottelun pisteisiin 61-61.

Sasun kelpasi karjua, sillä torstaisesta Georgia-jatkoaikatappiosta sisuuntunut Sveitsi oli saanut vieraansa näyttämään avauspuoliskolla väsyneiltä ja hengettömiltä. Kahdentoista pelatun minuutin jälkeen Sveitsi oli karannut 29-11-johtoon ja pakottanut päävalmentaja Henrik Dettmannin korottamaan ääntään tasolle, jota ei ole Suomen vaihtopenkillä kuultu sitten 1990-luvun.

Kuitenkin, kuten niin monta kertaa aiemmin, kuten Bosnian Zenicassa marraskuun 2018 MM-jatkokarsinnoissa, Susijengi löysi taisteluilmeensä, kun sitä eniten kaivattiin. Puolustus puolustukselta, levypallo levypallolta ja skriini skriiniltä vierasjoukkue kavensi liekinheittimensä löytäneen Salinin (25/7, kolmoset 4/7) johdolla eron ensiksi alle kymmenen ja vähitellen tasoihin.

Isot minuutit pelinrakentajana kantaneen Ilari Seppälän (7/2) viime hetkien onnistuneet kakkoset takasivat Susijengille lopullisen etulyöntiaseman, eikä Sveitsillä enää vieraidensa loppuhetkien menetyksistä huolimatta ollut rutiinia kääntää ottelun kulkua.

Susijengi kohosi EM-karsintalohkossaan kolmossijalle yhdessä Serbian kanssa, joka kaatui torstaina ällistyttävästi kotonaan Georgialle. Georgia johtaa lohkoaan kahdella voitolla. Lohkon hännillä majailee siis voitoton Sveitsi.

Ottelun ensimmäinen puolisko oli sanalla sanoen painajaismainen. Matti Nuutinen (7/6) piti hyökkäyspään onnistumisillaan Susijengiä jokusen minuutin väkisin pinnalla, mutta muuten ruuti oli läpimärkää ja jäistä: vierasjoukkueen kahden pisteen heitoista upposi avauspuoliskolla 23,8 prosenttia ja kolmen pisteen heitoista vain 6,7 prosenttia. Susijengin elämänlankana oli vapaaheittopeli – kymmenestä avauspuoliskon yrityksestä upposi kahdeksan.

Vastaavasti toisessa päässä kenttää Sveitsi oli aktiivisempi, aggressiivisempi ja rohkeampi. Arnaud Cotture (6/6/3 blokkia) tälläsi perättäiset alley oop -donkit koriin omista korkeuksistaan, 170-senttinen Jeremy Jaunin (5/5/3 riistoa) hullaannutti kotiyleisön onnistumisillaan. Sveitsin korkeaoktaaninen hyökkäys pysähtyi vasta Dettmannin komentamaan aikalisään tilanteessa 29-11.

– En tiedä oltiinko me Serbia-pelin jälkeen jotenkin huonolla jalalla liikkeellä vai mitä, mutta oli tosi vaikea saada hommaa toimimaan. Lopulta kun kerättiin itsemme ja maltettiin pelata tilanne kerrallaan, alkoi peli sujua ihan eri tavalla, Susijengin kapteeni Shawn Huff (2/7) arvioi kokonaiskuvaa.

Susijengin suureksi sankariksi nousi Salin, joka upotti peräti 19 pistettä tauon jälkeen ja sai tuskanhien kihoamaan sveitsiläisten ohimoille joka kerta skriinin takaa juostessaan. Urotekoihin ylsi kuitenkin useampi ryhmän jäsen.

Nuutinen sitoi pelätyn Patrick Baldassaren (10/6) ja Seppälän pelirohkeus kasvoi yhtenään pelin edetessä. Seppälä onnistuikin kahdesti korinteossa vahvoilla ajoillaan sveitsiläispuolustuksen ytimeen viimeisellä puolitoistaminuuttisella. Susijengin sisäpuolustuksen lukkona otti puolestaan isännän elkein paikkansa Alexander Madsen (8/10/2 blokkia).

– Sveitsi oli ekalla puoliskolla hyvä, mutta me puolestaan todella huonoja. Vedettiin vapaat kolmoset ohi ja vapaat layupit ohi. Tauolla päätettiin, että otetaan ne heitot mitkä tulee, mutta laitetaan ne sisään ja samalla nostettiin intensiteettiä pakissa, Madsen arvioi.

– Ei se epäselväksi jäänyt, että Sasu meidät nosti hyökkäyspäässä mukaan peliin. Sveitsi kyllä teki meille myös palveluksen vapaaheittoviivalta (14/31). Hyvä, että oli tuo kuudes pelaaja häiritsemässä heitä vapariviivalla, jatkoi Madsen nostaen lippaa Fribourgin illassa ulvoneelle satapäiselle suomalaisfanien laumalle.

Susijengin varsinainen jokerikortti oli kuitenkin ensimmäisen EM-karsintaottelunsa pelannut 21-vuotias Edon Maxhuni (3/3/5 syöttöä).

Vaikka korintekijänä tunnetun Maxhunin heittojyvä ei ollut parhaimmillaan (pelitilanneheitot 1/7), hän toi Susijengin hyökkäykseen paljon kaivattua liikettä, puhkoi sveitsiläispuolustusta läpiajoillaan ja merkkautti joukkueensa ylivoimaisesti parhaan +/- -lukeman, +17, vain neljässätoista peliminuutissa.

Maxhuni saalisti sveitsiläisille uhrautuvalla puolustuksellaan myös kolme hyökkääjänvirhettä ja onnistui korinteossa tärkeimpään mahdolliseen aikaan päätösneljänneksen puolivälissä, kun Susijengin korinteko sakkasi hetken hurmion jälkeen.

– Mun duuni tässä jengissä on tuoda nuorena pelaajana energiaa kentälle ja tehdä se mahdollisimman hyvin. Tuntuu tosi hyvältä saada voitto tuollaisen uurastuksen päälle, aivan uskomaton fiilis, Maxhuni iloitsi matsin jälkeen.

– Olen tuntenut tän kaverin 16 vuotta ja tiedän yhden jutun: oli tilanne mikä tahansa, se ei pelkää. Se on aina valmis pelaamaan, susikapteeni Huff ylisti nuorta joukkuetoveriaan pelin jälkeen.

Susijengi jatkaa EM-karsintojaan 27.11., jolloin kisaisäntiin lukeutuva Georgia saapuu Espoo Metro Areenalle. Marraskuun karsintaikkunan toisessa ottelussa Susijengi haastaa Serbian Belgradissa.

Lähde: Koripalloliiton sivut.