Tällainen on Susijengin vastustaja Sveitsi

Susijengi jatkaa sunnuntaina EM-karsintoja kohtaamalla Sveitsin vierasparketilla.

Vaikka Sveitsiä ei perinteisesti tunneta koripallovaltana, joukkue näytti vaarallisuutensa viime kesänä nujertamalla kovatasoisen Islannin EM-esikarsinnoissa. Sama tahti jatkui torstaina, kun Sveitsi oli yllättää Georgian vierasottelussa Tbilisissä. Susijengin apuvalmentaja Hanno Möttölä luonnehtii kovia yksilöitä ja periksiantamattomuutta Sveitsin suurimmiksi vahvuuksiksi.

Jos Serbia esitti torstaina Suomea vastaan maailmanluokan kollektiivista hyökkäyspelaamista ja yliaggressiivista puolustusta, niin Sveitsin aseet ovat toisenlaiset.

– Sveitsi on hyvin erilainen joukkue kuin Serbia. Heillä on vaarallisia ja varsin kokeneitakin yksilötason pelaajia, jotka ovat toisinaan arvokkaampia kuin osiensa summa, mutta jotka puolestaan vastaavasti sortuvat paikoin yksinyrittämiseen. Puolustuspäässä Sveitsi suojelee kolmen sekunnin aluetta koko joukkueen voimin eikä ole yhtä aggressiivinen kuin Serbia, Möttölä kuvailee Koripalloliiton verkkosivuilla.

Georgian ja Sveitsin välinen EM-karsinta-avaus oli vimmattua hurlumheikoripalloa, jossa joukkueet juoksivat kenttää ja upottivat kaukoheittoja. Sveitsi rokotti Georgiaa erityisesti hyökkäyslevypalloissa, joita se napsi 23 kappaletta pedaten mahdollisuuksia uusiin kolmen pisteen heittoihin.

– Sveitsi tuli toisella puoliajalla tasoihin oltuaan yli 20 pistettä tappiolla. Kaukoheitot ja hyökkäyslevypallot ovat vakavasti otettava ominaisuus heidän pelissään, Möttölä korostaa.

Möttölän mukaan Susijengin on ennen kaikkea oltava puolustuspäässä samalla tavalla aggressiivinen ja hereillä kuin Serbia torstaina. Sveitsiä ei saa päästää pelaamaan omaa peliään.

– Meidän on päästävä Sveitsin iholle kuten Serbia pääsi meidän ihollemme. Georgia pelasi torstaina Sveitsiä vastaan passiivista palloskriinipuolustusta, joka tekee Sveitsistä vaarallisen: he pääsevät liikuttamaan palloa haluamallaan tavalla ja etenkin Jonathan Kazadi saa tilaa operoida. Meidän on oman puolustuksemme kulmakivenä puolustettava palloskriinit mahdollisimman hyvin ja pidettävä huoli, että heidän kovat heittonsa eivät onnistu sunnuntaina, linjaa Möttölä.

– Meidän on myös saatava palloa liikkeelle ja sisältä ulos. Uskon, että sillä keinolla saamme luotua paljon hyviä heittopaikkoja.

Lähde: Basket.fi