Viikko sitten Tokioon lentänyt Susijengi matkusti maanantaina Okinawan pääkaupunkiin Nahaan neljän joukkueen kansainväliseen turnaukseen. Olympiaisäntä Japani ja tutut EM-kisakävijät Belgia ja Unkari soveltuvat päävalmentaja Henrik Dettmannin mukaan erinomaisesti nuoren susilauman tasonmittareiksi.

Okinawan turnauksessa Susijengi kohtaa ensimmäiseksi kaksi Euroopan kentiltä viime vuosilta tuttua vastustajaa, kun keskiviikkona vastaan asettuu Belgia ja perjantaina Unkari.

Belgia näytti omassa EM-karsintalohkossaan myrskyn merkkejä voittamalla mm. sekä Liettuan että Tshekin murskanumeroin ja kaappaamalla lohkonsa ykkössijan.

Susijengi kohtasi Belgian edellisen kerran Tampereen Hakametsässä 2016 Suomen 77–71-voittoon päättyneessä ottelussa. Kesän 2012 EM-karsinnoissa Susijengi ja Belgia kohtasivat kahdesti niin, että kumpikin joukkue kuittasi yhden voiton nimiinsä.

– Belgia on hyvän eurooppalaisen tason koripallomaa, joka on onnistunut tuottamaan tasaisesti pelaajia maanosan korkeimpiin sarjoihin asti. Eikä sovi unohtaa, että Slovenian vuoden 2013 EM-kisoissa Belgia sijoittui kanssamme jaetulle 9. sijalle, päävalmentaja Henrik Dettmann kuvailee Koripalloliiton sivuilla.

Unkari puolestaan varmisti omassa EM-karsintalohkossaan ensimmäisenä joukkueena paikkansa syksyn 2022 EM-kisoissa päihittämällä ensiksi hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian ja heti perään Ukrainan ja kahdesti Itävallan.

Unkari ja Susijengi kohtasivat edellisen kerran vuoden 2011 EM-jatkokarsinnoissa, jolloin Suomi voitti joukkueiden kaksi keskinäistä ottelut pedaten paikkansa Liettuan vuoden 2011 EM-kisoissa.

– Belgian tapaan Unkarilla on pitkä ja kunnioitettava historia koripallomaana. Unkarin kaltaiset hyvän eurooppalaisen keskitason joukkueet ovat kaikki varteenotettavia vastustajia, jatkaa Dettmann.

Turnauksen päätösottelussa sunnuntaina Susijengi kohtaa tulevan olympiaisännän Japanin.

Kyseessä on harvinaisempi vastus, sillä Suomi ja Japani ovat historian saatossa kohdanneet miesten maaottelussa vain kahdesti. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat lokakuussa 1986 Fukuissa Japanin 63–58-voittoon päättyneessä ottelussa ja sitä ennen Tokion olympialaisissa 1964, jolloin Japani vei pidemmän korren 54–45.

Japanin suurimmat vahvuudet ovat isossa päässä. Joukkueen selkeänä ykköstähtenä uurastaa NBA:n Washington Wizardsin 206-senttinen Rui Hachimura vierellään 215-senttinen veteraani Nick Fazekas sekä Toronto Raptorsia edustava 206-senttinen Yuta Watanabe. Japanilla onkin paljon hampaankolossa, sillä syksyn 2019 MM-kisoissa se jäi jaetulle viimeiselle sijalle.

– Japani on esimerkki koripalloperheen nopeasta kansainvälistymisestä. Vaikka Japani jäikin viime MM-kisoissa voitoitta, joukkue pystyi hetkittäin pelaamaan hyvinkin kehityskelpoista ja toimivaa koripalloa, Dettmann kuvailee.

– Okinawan turnaus on nuorelle joukkueellemme tärkeä tilaisuus hakea kollektiivista itseluottamusta ja mukautua kansainväliseen pelitempoon ennen marraskuusta alkavaa MM-karsinta- ja EM-kisaputkea.

Susijengin ottelut Okinawalla 7.–11.7.

Ke 7.7. klo 8.00 Belgia – Susijengi @ Naha, Okinawa

Pe 9.7. klo 8.00 Susijengi – Unkari @ Naha, Okinawa

Su 11.7. klo 7.10. Japani – Susijengi @ Naha, Okinawa

Lähde: Basket.fi