Arpa siivitti Susijengin ensi heinäkuun (2.-7.7.2024) olympiakarsinnoissa Espanjan Valenciaan, joka on yksi tulevien karsintojen neljästä isäntäkaupungista. Susijengi ottaa Valencian turnauksen alkulohkossa mittaa Puolasta ja Bahamasta ja tarvitsee paikan lohkonsa kahden parhaan joukossa mitelläkseen paikasta Pariisin olympialaisissa.

– On ilmiselvää, että jokainen urheilija on joskus unelmoinut mahdollisuudesta pelata olympialaisissa. Nyt olemme yhdessä askeleen lähempänä sitä unelmaa ja mielialat joukkueessa ovat innostuneet, kommentoi Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi Koripalloliiton sivuilla.

Susijengin tulevista alkulohkovastustajista Puola on vanha tuttu vuosien takaa. Tuoreessa muistissa esimerkiksi on, kuinka Susijengi päihitti Puolan 89–59 Prahan EM-kisakentillä. Sittemmin Puola teki voimakkaan ryhtiliikkeen ja eteni EM-pronssiotteluun.

Bahama ja Susijengi eivät ole puolestaan kohdanneet aikaisemmin maajoukkuetasolla. Bahama voitti viime kesänä oman olympiaesikarsintaturnauksensa kolmen NBA-pelaajansa Deandre Aytonin, Buddy Hieldin ja Eric Gordonin johdolla kukistettuaan esikarsintojen finaalissa kestomenestyjä Argentiinan.

– Maailmanluokan vastustajia jälleen kerran, kuten tällä tasolla sopiikin odottaa. Puola on tietenkin vanha tuttu jo monen vuoden takaa ja Bahama NBA-pelaajineen oli erinomaisen vakuuttava viime kesän otteluissaan, Tuovi kommentoi.

Mikäli Susijengi sijoittuu omassa alkulohkossaan kahden parhaan joukkoon, se etenee turnauksen semifinaaleihin, joissa Valencian karsintaturnauksen kahden alkulohkon voittajat kohtaavat naapurilohkon toiseksi sijoittuneen joukkueen. Toisessa Valenciassa järjestettävässä alkulohkossa pelaavat turnausisäntä ja hallitseva Euroopan mestari Espanja sekä Libanon ja Angola.

Tuovi näkee olympiakarsintaturnauksen osana vuosikymmenten kehitysjatkumoa, jossa Susijengi nousi ensin Euroopan B-divisioonasta EM-karsintoihin (2007), vakiinnutti paikkansa EM-kisatasolla (2011, 2013), ansaitsi kahdesti EM-kisaisännyyden (2017, 2025), selvitti tiensä MM-kisoihin ensimmäisenä eurooppalaisjoukkueena (2022) ja eteni EM-kisoissa puolivälieriin asti (2022).

– Tällaiset mahdollisuudet pitää ensin ansaita. Meillä on Susijengissä vuosikymmenten aikana vahvistunut kollektiivisen tekemisen kulttuuri ja olemme vuosien aikana ymmärtäneet, että jos teemme töitä pyyteettömästi mutta itseemme uskoen, voimme saavuttaa isoja asioita. Nyt olemme taas isojen asioiden äärellä, Tuovi arvioi.

– Toivomme tietysti myös, että meidät jo tähän mennessä isoihin asioihin siivittäneet susifanit saapuvat sankoin joukoin Valenciaan kesälomien alkajaisiksi. Viime kesänä oltiin vähän kauempana, siihen nähden Valencia on lähestulkoon naapurissa.

Lähde: Basket.fi