Susijengi matkustaa maaottelumatkalle – luvassa useita debyyttejä

© Kuva: Getty Images

Maanantaina kesän 2019 leirityksensä aloittanut Susijengi eli Suomen miesten koripallomaajoukkue lähtee lauantaina maaottelumatkalle Liettuaan ja Serbiaan. Joukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann odottaa joukkueeltaan ennakkoluulotonta pelaamista kahta maailman parhaisiin lukeutuvaa maajoukkuetta vastaan. Tiedossa on myös useampi susidebyytti.

Lyhyen ja intensiivisen maajoukkuekesän ensimmäiset vastustajat ovat todellakin raskassarjaa, sillä Kiinan MM-kisoihin valmistautuvat Liettua ja Serbia leiriytyvät tänä kesänä parhaalla miehistöllään.

Sunnuntaina 4.8. Klaipedassa vastaan asettuva Liettua on saavuttanut tällä vuosikymmenellä MM-pronssia 2010 ja EM-hopeaa 2013 ja 2015, kun taas keskiviikkona 7.8. Zrenjaninissa Susijengiä isännöivä Serbia on hallitseva MM- ja EM-hopeamitalisti.

– Meille tarjoutuu mahdollisuus kohdata kaksi joukkuetta maailman kärjestä heidän kotikentällään. Näissä otteluissa on tarjolla arvokasta oppia, joista ammentaa kollektiivista itseluottamusta jatkoon, Dettmann arvioi.

Susijengi matkustaa Liettuaan ja Serbiaan viidentoista pelaajan vahvuisena. Kokeneesta osastosta matkassa ovat mm. viisien arvokisojen kävijät Mikko Koivisto, Shawn Huff ja Tuukka Kotti, kun taas viime kaudet NCAA:ssa pelanneille Edon Maxhunille, Elias Valtoselle ja Andre Gustavsonille ja BC Nokiassa läpimurtonsa tehneelle Aapeli Alaselle on tarjolla ensimmäiset miesten maaotteluminuutit.

– Nuoret pelaajat ovat kilpailleet tasaväkisesti kokeneempia susia vastaan Kisakallion leirityksellä. Odotan heiltä samaa ennakkoluulottomuutta myös maaottelutasolla, jatkaa Dettmann.

Kiinan MM-kisojen alkuun on enää neljä viikkoa ja se näkyy Liettuan joukkueessa. Päävalmentaja Dainius Adomaitisin koolle kutsuman 19 hengen miehistön johtotähtinä loistavat NBA:ssa tupla-tuplan keskiarvoilla urakoineet sentterit Domantas Sabonis ja Jonas Valanciunas.

Liettua pelasi kesän 2019 ensimmäisen valmistavan maaottelunsa perjantai-iltana Pamplonassa, missä isäntäjoukkue Espanja vei pidemmän korren pistein 78-70 (40-33).

Liettuan miehistöstä puuttui Pamplonan ottelussa edelleen viisi avainpelaajaa: Sabonis, Valanciunas, Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutius ja Paulius Jankunas. Liettuan korkeimmista pisteistä vastasivat Lukas Lekavicius (10p) ja Martinas Gebenas (9p).

Espanjan pistehait olivat Willy Hernangomez (23p) ja Ricky Rubio (21p).

Susijengin otteluohjelma Liettuassa ja Serbiassa:

Su 4.8. klo 19.30 Liettua – Susijengi – Klaipeda, Liettua
Ke 7.8. klo 22.30 Serbia – Susijengi – Zrenjanin, Serbia

Ylen TV2-kanava televisioi Liettuan ja Susijengin välisen ottelun Klaipedasta sunnuntaina 4.8. klo 19.25 alkaen.

Lähde: Koripalloliiton sivut.