Suomen Koripalloliitto on jättänyt hakemuksen vuoden 2025 miesten EM-kisojen yhden alkulohkon järjestämisestä. Helsingissä järjestetyt vuoden 2017 EM-kisat olivat kaikilla mittareilla jättimenestys ja ikimuistoinen kokemus.

– Vuoden 2017 kotikisat olivat monille yksi uran tähtihetkistä ja elämänkin upeampia kokemuksia. Niitä muistellaan herkeämättä varmasti pitkään ja kisojen fiiliksiin palataan aina uudelleen. Olisi ilo ja kunnia tarjota suomalaisille urheilun ystävälle lisää vastaavia kokemuksia tulevaisuudessa, kommentoi toimitusjohtaja Ari Tammivaara Koripalloliiton verkkosivuilla.

Edelliset Suomessa pelatut EM-kisat olivat huippumenestys. Pelillisesti Suomi ylsi huippusuorituksiin koettuaan alkulohkossa vain yhden tappion ja senkin EM-kultaa lopulta voittaneelle Slovenialle.

Vuoden 2017 EM-kisoja seurasi paikan päälle 88.000 katsojaa ja suurimmillaan peräti 1,6 miljoonan suomalaista jännäsi Susijengin otteita TV:n ääressä. Susijengi teki kisoissa oman katsojaennätyksen, kun Kreikka-ottelua oli seuraamassa Hartwall Areenan lehtereillä huimat 12.327 katsojaa.

Asiakastyytyväisyyskyselyissä huippuarvosanoja keränneet EM-kotikisat olivat menestys myös taloudellisia vaikuttavuuslukemia tarkasteltaessa. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) teettämän tutkimuksen mukaan EM-kisat toivat Helsinkiin 41,3 miljoonan euron suuruisen vaikutuksen. Kisakävijät antoivat EM-kisojen tunnelmalle arvosanan 4,9/5 ja peräti 99,2% kävijöistä suosittelisi Susijengin ottelutapahtumaa ystävälleen.

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistaneet EM-kotikisat kahmivat lukuisia palkintoja: Evento Awardseissa se palkittiin parhaana kuluttajatapahtumana ja Urheilugaalassa Vuoden ilmiönä. Suomi on järjestänyt vuoden 2017 lisäksi EM-kisat vuonna 1967.

Maat ovat voineet hakea miesten EM-kisojen 2025 alkulohkoa, alkulohkon ja pudotuspelien kombinaatiota tai koko turnauksen järjestelyoikeutta.

FIBA tiedotti maanantaina, että Suomen lisäksi EM-kisoja ovat hakeneet seuraavasti:

  • Latvia, Venäjä, Unkari ja Ukraina hakevat alkulohkon ja pudotuspelien kombinaatiota
  • Suomi ja Kypros alkulohkon järjestämistä

Vuoden 2015 EM-kisat olivat ensimmäiset jaetut EM-kisat. Seuraavat, vuoteen 2022 siirretyt EM-kisat järjestetään niin ikään neljässä maassa, kun Georgia, Italia, Saksa ja Tshekki isännöivät alkulohkojaan. Tiensä kisoihin selvittänyt Susijengi pelaa alkulohkonsa Prahassa, Tshekissä.

EM-kisahaku 2025 etenee kansainvälisen koripalloliiton arvioinneilla sekä tutustumiskäynneillä, jotka FIBA suorittaa loppuvuoden ja alkuvuoden 2022 aikana. FIBA Europen hallitus kokoontuu päättämään EM-kisaisännästä tai –isännistä keväällä 2022.

Lähde: Basket.fi