Viikonloppuna Sveitsin Miesissä järjestetään FIBA OPEN 3×3 -turnaus. 12 kentän ja yli 200 joukkueen turnaus pelataan FIBA:n päämajassa. Ensimmäistä kertaa mukana on myös Special Olympics -sarja. Viikonlopun aikana kirjoitetaan myös FIBA:n ja Special Olympicsin yhteistyösopimus.

– Kyseessä on aika historiallinen tapahtuma, kun pelataan FIBA:n päämajalla ja päästään osaksi muitakin viikonlopun juhlallisuuksia. Valmistautumisaika on ollut lyhyehkö, kun saimme kutsun turnaukseen toisen maan peruttua osallistumisensa. Me kuitenkin pelaamme pienpelejä, kuten 2vs2 ja 3vs3, lähes joka harjoituksissa, joten konsepti on sillä lailla pelaajille jo tuttu, selventää joukkueenjohtaja Pirjo Pellikka.

Suomen Unified-joukkue koostuu Pussihukkien ja Helsingin Namikan pelaajista, joista osa oli mukana myös Abu Dhabin MM-kisoissa maaliskuussa. Suomi lähtee kisoihin mix-joukkueella, kun miesurheilijoiden lisäksi joukkuetta täydentää kaksi naispartneria. Sveitsiin lähtevään joukkueeseen kuuluu muuan muassa Aarre Härkönen, joka palkittiin Koripalloliiton taannoisessa gaalassa Unified-koripallon Vuoden urheilijana.

– Tämä on ensimmäinen kansainvälinen turnaukseni, ja kovaa peliä siellä varmasti tulee vastaan. Selvimpiä eroja ovat varmastikin puolen kentän peli ja normaalia lyhyempi hyökkäysaika. Tiukkaa saa pelata ja nopea pitää olla, että pärjää, arvioi Härkönen.

Nopeaa reagointia on treeneissä painottanut myös valmentaja Antti Heinonen.

– Meidän urheilijoillamme on hyvä pelikäsitys, ja he ovat hienosti sisäistäneet näitä erilaisia sääntöjä. Se mikä 3×3:ssa erityisesti nousee esille, on jaettu vastuu: kaikkien pitää osallistua ja olla aktiivisia hyökkäyksessä ja puolustuksessa.

– Koska Special Olympics on ensimmäistä kertaa osana FIBA:n 3×3-turnausta, pelin taso ja esimerkiksi tuomareiden linja tulee selviämään vasta pelien alkaessa, Heinonen jatkaa.

Special Olympics 3×3:ssa kukin joukkue peluuttaa kerrallaan kahta urheilijaa ja yhtä partneria. 12 joukkueen sarjassa Suomi kohtaa joukkueita muun muassa Belgiasta, Bulgariasta ja isäntämaa Sveitsistä. Turnaus pelataan 15-16.6.

Lähde: Koripalloliiton sivut.