Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue B-divisioonan EM-kisojen taival päättyi tänään Romanian Oradeassa, kun Suomi nappasi yhdeksännen sijan voittamalla kisojen päätöspelissään Hollannin 85-66 (41-26). Suomen nuorisomaajoukkueet pelasivat kokonaisuudessaan sunnuntaina viisi peliä, joista saldona oli viisi voittoa.

– Samankaltainen peli kuin edellispäivänäkin. Ensimmäinen kymmenen minuuttia oli tunnustelua, toisella jaksolla saimme puolustuksen kuntoon ja peli oli siinä, Suomen päävalmentaja Jyri Lehtonen kertoi Koripalloliiton sivuilla.

Hollanti oli keulilla vieden avausneljänneksen 13-16, mutta Suomi veti eron mieleisekseen toisella neljänneksellä, kun Suomi ilotteli puolustuksensa kautta kymmenen minuuttia 28-10. Hollannista ei ollut enää sen jälkeen taistelemaan realistisesti voitosta.

Hollantia vastaan Suomen pisteistä vastasivat Edon Maxhuni (17/2/3 syöttöä), Lasse Gummerus (17/3/3 riistoa), Hannes Pöllä (15/7), Teemu Knihtinen (11/5/3 syöttöä) ja Matias Suvanto (11/3/3 syöttöä).

Suomi sijoittui alkulohkossaan kolmanneksi ja tippui nousukamppailusta A-divisioonaan. Viimeiset kolme peliä olivat kuitenkin Sudenpennuille voitokkaita ja siitä lopputuloksena kisojen yhdeksäs sija.

– Emme saavuttaneet tavoitetta eli nousua. Se on ainoa negatiivinen juttu. Positiivista oli, että kolmen päivän jälkeen olimme tilanteessa, että ei enää ollut mahdollisuuksia pelata noususta ja siitä huolimatta jätkät hoiti turnauksen loppuun ammattimaisesti.

– Turnauksen isoin anti oli meidän kokemattomien ja uusien pelaajien nousu. Robert Bärlund, Lasse Gummerus, Hannes Koskinen ja Valtteri Leppänen onnistuivat äärimmäisen hyvin.

Suomen 18-vuotiaat pojat tarjoilivat jännitysnäytelmän Baltic Cupin päätöspelissä, kun vastaan asteli Suomen koripallon pitkäaikainen isoveli Liettua. Suomi piti ottelua hyppysissään päätösminuuteille asti, kunnes 21 sekuntia ennen loppusummeria Liettua nousi pisteen johtoon 69-68.

Suomen aikalisän jälkeen ensimmäinen potentiaalinen voittoheitto meni ohitse, mutta Mikael Jantunen repi irtopallon itselleen. Liettua rikkoi Jantusta, joka loukkasi itsensä tilanteessa ja vaihdosta kentälle tuli Tuomo Antikainen, joka nakkasi kahdella vapaaheitolla loppulukemat 69-70 (33-31). Liettua sai vielä heiton aikaan, mutta se meni ohitse.

– Tietysti olemme iloisia voitosta, mutta samalla pitää ymmärtää, että nämä samat joukkueet kohtaavat ensi lauantaina EM-kisojen avausottelussa ja silloin kohtaaminen on tärkeämpi, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski aloitti.

– Monelta osin hyvä peli, ajoittain erittäin vahvaa puolustuspeliä. Liettua puolusti palloskriinit erittäin aktiivisesti ja pystyimme rikkomaan ne pistämällä palloa liikkeelle, joka johti hienoihin syöttöketjuihin. Se lupaa hyvää EM-kisoja ajatellen.

Suomen ykkönen oli tuplatuplan urakoinut Jantunen, joka säkitti 12 pistettä ja kahmi 14 levypalloa. Oivalla pelipäällä oli myös 23 pistettä ja 7 levypalloa kirjauttanut Miika Heinonen.

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue jatkaa tappiottomana tänä kesänä, kun Sudenpennut löylyttivät Baltic Cupissa Liettuaa 66-84 (38-42). Liettuan 12-0-shokkialun jälkeen Suomi nosti merkittävästi tasoaan vieden toisen neljänneksen 10-25 ja viimeistellen selkeän voiton toisella puoliajalla.

– A-kisojen pelikovuus tuli meidän joukkueelle aika kovana shokkina ja hävisimme toistuvasti tilanteita. Sen jälkeen saimme erittäin hienon parannuksen omaan tekemiseen, pystyimme mukautumaan pelitempoon ja muutamaan taktiseen juttuun, joita toimme peliin. Oma peli lähti rullaamaan ja ero tuli tuollaiseksi, Suomen päävalmentaja Tuomas Oja kertoi.

Suomi sai onnistumisia laajalta rintamalta, kun kaksinumeroisille pistelukemille ylsivät Saja Bejedi (19/5/7 syöttöä), Lotta-Maj Lahtinen (15/8/3 riistoa), Lotta Vehka-aho (15/3), Anna Kahelin (11/2) ja Elina Arike (10/8/3 riistoa).

Voittamattomana tänä kesänä jatkava Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue on päihittänyt tähän mennessä neljä A-kisoissa pelaavaa maata: Ruotsin, Liettuan, Latvian ja Venäjän.

Jo eilen Ukrainan voittanut Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue oli toistamisen ukrainalaisia parempi loppulukemin 55-66 (37-38). Nihkeän alun jälkeen Suomi nousi sinnikkäästi tasoihin, kunnes päätösneljänneksen aikana ero repesi kymmeneen pisteeseen.

– Vastustaja pelasi todella hyvin ja meillä oli nihkeä heittopäivä. Heitimme 21 vapaaheittoa ohi ja heittoprosentit pelitilanneheitoissa olisi pitänyt olla paljon parempi, kun laskee mukaan niiden laadun. Toisella puoliajalla pelaajat hoitivat matsin puolustamalla kotiin, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kertoi.

Parketin paras oli jälleen kerran Suomen Awak Kuier, joka tehtaili 23 pistettä, 15 levypalloa ja 3 syöttöä. Lisäksi illan onnistujiin kuuluivat mm. Sanni Tuomisto (8/2/3 syöttöä), Ebba Pekonen (9/3) ja Silja Viita (4/1).

15-vuotiaiden poikien maajoukkue selätti Liettuassa Kaunasin kokoelmajoukkueen 77-70 (45-36).

– Pelasimme hyvällä susi-ilmeellä koko matsin. Olimme aktiivisia ja aloitteellisia molemmissa päissä kenttää. Voitimme omia puolustajiamme järjestään ja siirtymäpelaaminen oli parhaimmillaan oikein mallikasta, Suomen päävalmentaja Petka Lehtinen kertoi.

Suomen pistekärki oli Lauri Hänninen (14/0), kun taas yhdeksään pisteeseen ylsivät Joel Mäntynen, Sebastian Lindberg, Kalle Koivunen ja Valtteri Mervola.