Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen B-divisioonan EM-kisat pyörähtävät käyntiin torstaina 8.8. Montenegron Podgoricassa. Suomen kanssa samassa alkulohkossa ovat Slovakia, Itävalta, Romania, Iso-Britannia ja Belgia.

Sudenpentujen valmistautuminen on PM-kisojen lisäksi sisältänyt kaksi tuplamaaottelua kotona (Hollanti ja Kroatia) sekä kaksi vierasottelua Latviaa vastaan.

– Valmistautuminen on edennyt isossa kuvassa kahdella tasolla. Meillä on ollut laadukas ohjelma ja hyvä toteutus sopivine haasteineen, mikä on auttanut kehittymistä näinä koripalloilijan polun alkuvuosina ja mahdollistaa jatkuvaa oppimista myös jatkossa, Suomen päävalmentaja Ville Neva kertoo Koripalloliiton sivuilla.

– Kilpailullinen valmistautuminen on sujunut myös pääosin hyvin. Muutamat yllättävissä tilanteissa sattuneet loukkaantumiset ja sairastumiset ovat hidastaneet tietynlaisen kentällä syntyvän yhteispelin muodostumista erityisesti hyökkäyksessä, mutta toisaalta se on pakottanut meitä selviytymään yllättävistä tilanteista ja auttanut vielä tiiviimmän yhteishengen muodostumisessa. Tästä on muodostunut puolustusmielinen, yhdessä pelaava ja ahkera ryhmä, joka lähtee rohkealla mielellä kisoihin.

Ennakkoon Suomen kanssa lohkon kärkisijoista taistelevat urheilullinen Iso-Britannia ja taktisesti taitava Belgia. Eurooppalaisen koripallon taso on kuitenkin leveä, joten missään nimessä Romania, Itävalta ja Slovakia eivät valu heittopusseiksi, vaan ovat iskukykyisiä joukkueita.

– Pojat ovat käyttäneet kypsiä puheenvuoroja siitä, kuinka haluavat omalta osaltaan työskennellä suomalaisen koripallon tason edelleen nostamiseksi. Erityisesti 2003-syntyneet ovat puhuneet perinnön jättämisestä seuraavalle kilpailemaan saapuvalle ikäluokalle. Siispä kisojen näkökulmasta meidän tulostavoitteemme ovat turnauksen voittaminen tai sijoittuminen nousuun oikeuttavalle sijalle.

– Tulos on aina sivutuote siitä mitä ja miten tehdään. Ja siinä erityisesti poikien kypsyys on tullut esiin. Ytimenä on oman ja yhteisen parhaan tekeminen. Se tarkoittaa sitä, että kykenemme nauttimaan ja kehittymään turnauksen aikana mahdollisimman paljon. Eli päivä ja hetki kerrallaan pelata tämän maajoukkuekauden parasta korista. Kentällä tämä ilmentyy erityisesti siinä, että voitamme taistelun helpoista koreista.

Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa torstaina 8.8. Suomen aikaa kello 19:15 Iso-Britanniaa vastaan.