NBA on kerännyt maailman akatemioistaan 2006–07 syntyneiden kokoelmajoukkueen, joka pelaa Pariisin alueella viisi ottelua U18-joukkueita vastaan. HBA:n Olavi Suutela sai kutsun joukkueeseen.

Nuorten maajoukkueessa 26 ottelua pelanneelle Suutelalle avautui mahdollisuus päästä mukaan, kun kaksi afrikkalaista pelaajaa eivät saaneet viisumeitaan ajoissa. NBA:n kokoelmajoukkueessa on lisäksi mukana pelaajia Australiasta, Brasiliasta, Portugalista, Mexicosta, Etelä-Sudanista, Senegalista, Qatarista ja Uudesta-Seelannista.

Kokoelmajoukkue kohtaa muun muassa ranskalaisen INSEP:in, joka on tunnettu vahvasta pelaajatuotannostaan sekä saksalaisen Ulmin akatemiajoukkueen, Orange Acadmemyn.

– On hienoa, että suomalaista koripalloa ja meidän Helsinki Basketball Academyä arvostetaan maailmalla. Sen seurauksena suomalaisille nuorille, kuten Olaville avautuu sitten tällaisia upeita mahdollisuuksia. Kahden akatemiapelaajan viisumiongelmat pakottivat NBA:ta kutsumaan pari ”ulkopuolista” eurooppalaista mukaan ja ensimmäinen soitto tuli minulle Olavista. Olavin hienot otteet meidän U16-maajoukkueessa oli pantu merkille ja nyt hän pääsee pelaamaan ikäistensä huippujen kanssa hienossa ympäristössä sekä seuraamaan NBA:n toimintaa hieman lähempää kun Chicago Bulls ja Detroit Pistons saapuvat Pariisiin, HBA:n päävalmentaja Hanno Möttölä taustoittaa Koripalloliiton sivuilla.

NBA Academy on ympärivuotinen koripallokehityshanke, joka tarjoaa huippukouluikäisille potentiaalisille Yhdysvaltojen ulkopuolelta tuleville pelaajille ammattimaisen ympäristö oman kehittymisensä maksimointiin. NBA Academy -ohjelmaan kuuluvat akatemiat sijaitsevat neljässä eri maanosassa: Australiassa, Intiassa, Meksikossa ja Senegalissa.

– Olen seurannut Australian ”HBA:n” eli Center of Excellencen sekä NBA Global Academyn toimintaa viime vuosina. Heillä on Canberrassa upea synergia, kun kaksi maailman huippuakatemiaa toimivat saman katon alla rinnakkain. Nytkin Global Academyssä on viisi australialaista pelaajaa. Australian koripalloliiton johtama Center of Excellence on toiminut jo 80-luvun alusta lähtien tuottaen käytännössä kaikki heidän aikuismaajoukkue- ja NBA-pelaajansa.

– Tämän viikon jälkeen Olavi varmasti tunnetaan entistä paremmin kansainvälisesti, mikä taas poikii uusia kutsuja ja mahdollisuuksia tulevaisuudessa. 30 vuotta sitten ei ollut vielä mitään tällaisia mahdollisuuksia tarjolla, kun itse olin kasvamassa, eli eteenpäin on menty, niin meillä kuin ylipäätään koripallon kehittyessä yhdeksi maailman kansainvälisimmäksi lajiksi, Möttölä summaa.

Lähde: Basket.fi