Torpan Poikien 06 -ikäluokan koripallojoukkue teki historiaa ja voitti kovatasoisena pidetyn Baltic Boys Basketball Leaguen mestaruuden – ensimmäisenä suomalaisjoukkueena liigan historiassa. ToPo06 voitti kaikki kauden 19 peliä.

ToPo 06-pojat osallistui kaudella 2016/2017 arvostettuun Baltic Boys Basketball -liigaan, jossa oli joukkueita Liettuasta, Latviasta, Virosta, Venäjältä ja Suomesta. Joukkue kutsui mukaansa kolme vahvistusta monista turnauksista tutusta vastustajasta KTP:stä.

U11-sarjan runkosarjapelit pelattiin syys-maaliskuussa eri puolilla Baltiaa. Runkosarjan viimeisenä peliviikonloppuna maaliskuun puolivälissä pelattiin Riikan Keizarmetzissä jännittävä peli, kun ToPo kohtasi sarjan toisen voittamattoman joukkueen, virolaisen Raplamaan. ToPo vei keskinäisen taistelun pistein 33-24 ja nappasi runkosarjan kärkipaikan puhtaalla pelillä 15 ottelusta.

U11-ikäluokan Baltia-liiga huipentui Latvian Siguldassa 21.-23. huhtikuuta pelattuun finaaliviikonloppuun, johon ToPo lähti runkosarjan voittajana ennakkosuosikin asemasta. Perjantai-iltana vastassa oli pienikokoinen Saldus Latviasta. Superaikaisesta aamuherätyksestä ja pitkästä bussimatkasta huolimatta ToPo vei ottelun murskalukemin 66-14.

Lauantain puolivälieräottelussa vastassa oli kotimaan kentiltäkin tutut Hongan pojat, joiden kanssa topolaiset matkasivat Baltia-liigan pitkät bussi- ja laivamatkat. Ottelu päättyi 46-22 ja voitolla ToPo eteni koko liigan neljän parhaan joukkoon. Lauantaina iltapäivällä selvitettiin liettualaisen ASKAn kanssa, kuka ansaitsee paikan finaalipelissä ja kenellä on sunnuntaina edessä pronssiottelu. ASKAn kovaäänisestä torvikannustuksesta huolimatta ToPon pojat näyttivät liettualaisille kilpakumppaneille kaapin paikan ja ottelu päättyi ToPon hyväksi lukemin 38-15.

Sunnuntaina oli edessä finaaliottelu ja vastassa legendaarinen Moskovan Dynamo. Allazin urheiluhallissa jännitys oli käsin kosketeltavaa kun joukkueet kuulutettiin pelaaja pelaajalta kentälle. ToPo aloitti pelin päätä pidempiä dynamolaisia vastaan erittäin vahvasti ja ensimmäinen erä päättyi ToPon 10 pisteen johtoasemaan. Toisessa erässä Dynamo sai pakan kuntoon ja puoliajalle mentiin hykerryttävän jännittävässä 19-18 tilanteessa, ToPon johtaessa. Superjännittävän finaalin pari viimeistä minuuttia olivat henkeäsalpaavia Dynamon noustessa jo pisteen päähän. Peli päättyi ToPon hyväksi lukemiin 33-28 eikä riemulla ollut rajaa niin kentällä kuin katsomossakaan.

– Baltia-liiga oli pojille hieno kokemus ja oli mahtavaa päästä pelaamaan kansainvälisiä pelejä varsin isokokoisiakin joukkueita vastaan, joukkueen päävalmentaja Timo Parviainen kommentoi finaaliviikonlopun jälkeen.

– Olen erittäin ylpeä koko joukkueesta – 19 peliä ja 19 voittoa, Parviainen sanoo ja myöntää, että legendaarisen Moskovan Dynamon kaataminen finaaliottelussa maistui erityisen makealta.

– Eikä se sukan leikkaaminen ja valtavan pokaalin tuominen kotiin pojilta hetkessä unohdu.

Muista suomalaisesta joukkueista Munkkiniemen Kisapojat sijoittuivat lopputuloksissa sijalle 7 ja Honka sijalle 8.

Baltic Boys Basketball -liigaa on pelattu vuodesta 2012. Kaudella 2016/2017 mukana oli viidessä ikäluokassa yhteensä 86 joukkuetta Liettuasta, Latviasta, Virosta, Venäjältä ja Suomesta.

Lähde: Koripalloliiton sivut.