Edellisessä blogissa kirjoitin kuudesta suomalaisesta korisammattilaisesta. Nyt seuraa yhteenveto lopuista viidestä Suomen ulkopuolella pelaavasta europelaajasta.

Tuukka Kotti

Crailsheim, Saksa Pro A (kakkosliiga)
28 peliä / 20,6 min / 9,6 pist / 5,9 levyp. / 1,6 syöttöä / 2p % 62, 1p % 71
Runkosarjan 2. (25-5), Puolivälierät 1-3 vs. Oettinger

Tuukka Kotti on yksi Susijengin kokeneimpia euroammattilaisia. Ennen siirtymistään Saksaan hän on pelannut Korisliigan kärkiseurojen lisäksi Italian ykkös- ja kakkosliigoja sekä Ranskan kakkosta.

Saksassa Tuukka pelasi Saksan Pro A:ta eli kakkossarjaa Tuomas Iisalon valmennuksessa. Crailsheim tippui viime vuodeksi BBL:stä kakkoseen tavoitteenaan nousu takaisin ykköstasolle. Joukkueella oli kauden aikana loukkaantumismurheita, mutta permanentin löydettyään se voitti viimeisestä 17 runkosarjapelistä 16 ja saavutti toisen tilan. Playoffseissa palloscreenejä vaihtanut ja voimakkaasti matchuppeihin hyökännyt Oettinger tiputti sen ensimmäisellä kierroksella jatkosta.

Saksan kakkossarja on lähellä Korisliigan tasoa. Joukkueet ovat organisoituja ja pelin tempo on kovaa. Isot pelaajat ovat hieman Korisliigan sisäpelaajia kookkaampia. Kyseessä on asiallinen sarja suomalaiselle pelaajalle.

Kakkosliigassa on erikoinen sääntö, joka vaatii kentälle koko ajan kaksi saksalaista pelaajaa. Loukkaantumisten jälkeen Crailsheim palkkasi Korisliigaakin pelanneen yleispelaaja Kevin Tiggsin (14 pist. / ottelu), joka oli yhdessä toisen Korisliiga-tutun Chase Griffinin (14 pist. / ottelu) kanssa joukkueensa paras korintekijä. Koska Crailsheimin parhaat skoraajat löytyivät takakentältä, Iisalo joutui kauden vanhetessa peluuttamaan enemmän saksalaisia sisäpelaajia. Samasta syystä Kotti joutui myös pelaamaan usein heikompien saksalaisten takamiesten kanssa.

Vaikka Tuukan minuutit ja tehot kärsivät tästä urheilullisesti kyseenalaisesta säännöstä, mies pystyi säilyttämään tasaisuuden. Lopulta Tuukka kellotti 20,6 minuuttia ottelua kohden ja teki siinä ajassa 10 pisteen ja kuuden levypallon keskiarvot.

Kotin rooli oli numeroitaan isompi. Hän paikkasi puolustuksessa paljon muiden virheitä ja toimi puolustuksen lukkona. Tuukan puolustus oli suurin yksittäinen tekijä, miksi Crailsheimin puolustus-rating oli sarjan paras.

Hyökkäyksessä Kotti asetti palloscreeniä, mutta pelasi paljon myös pallollisena. Hän juoksi hand offia takamiesten kanssa ja usein käänsi perään palloscreenin. Tuukka sai paljon 1v1-tilanteita vaparin ja kolmen pisteen kaaren välimaastoon. Sieltä hän heitti hyvin ja myös ajoi lähestymisiä vastaan. Kotilla oli myös merkittävä rooli pelin avaamisessa ja takamiesten korintekijöiden ruokkimisessa.

Kotti paransi kaukoheittämistään ja kehittyi pallollisena pelaajana Korisliiga-kausiaan monipuolisemman roolinsa ansiosta. Huono uutinen ei ole sekään, että Tuukka heitti vaparinsa koriin uransa parhaalla, 70,8 %:n tarkkuudella.

Kaikkiaan Tuukan kausi oli plusmerkkinen maajoukkuetta ajatellen. Toivottavasti hänellä olisi nyt enemmän annettavaa hyökkäykseen, sillä onhan Tuukan rooli viime kesinä ollut hyvin puolustusvoittoinen.

Jamar Wilson

Estudiantes, ACB, Espanjan ykkösliiga
30 peliä / 15,6 min / 7,9 pistettä / 1,5 syöttöä / 2p % 50,9 / 3p % 31,3
Runkosarjan 11. (13-19)

Jamar Wilson jatkoi loistavaa ammattilaisuraansa Espanjan ykkösessä. Tätä ennen hän on pelannut Korisliigan lisäksi Belgian, Australian, Ranskan ja Serbian pääsarjoissa – kaikki todella kovia liigoja.

Espanjan liiga on ehkä Euroopan kovin. Kärki pelaa Euroliigassa ja lisäksi sarja on erittäin tasainen.

Wilsonin Estudiantes sijoittui runkosarjassa sijalle 11, mutta se pystyi haastamaan kaikkia sarjan joukkueita ollen mm. lähellä kellistää Euroliigan playoffseihin päässeet Baskonian ja Real Madridin.

Wilson pelasi penkiltä tulevana 1-paikan pelaajana ja kehittyi nimenomaan pelinrakentajana. Wilson toi kentälle energiaa ja käytti minuuttinsa tilastollisestikin erinomaisesti. 16 minuutissa 8 pistettä on mukava saldo, varsinkin kun pisteet syntyivät hyvillä prosenteilla. Tilastot eivät kerro kaikkea, sillä Jammu pyrki toteuttamaan valmentajan hänelle asettamaansa rooliaan, eikä päässyt pelaamaan täysin vahvuuksillaan.

Wilsonilla on tutusti EM-kisoissa iso ruutu energian tuojana, mutta ehkäpä häneltä voi odottaa aiempia kesiä enemmän myös pelin tekemistä.

Sasu Salin

Gran Canaria, ACB, Espanjan ykkösliiga
ACB: 33 peliä / 18,5 min / 6,8 pist / 2,0 levyp. / 1,0 syöttöä / 3p % 34,4, 1p % 79,5
Runkosarjan 7. (21-11), Puolivälierät 1-2 vs Baskonia
Eurocup: 16 peliä / 17,3 min / 9,3 pist. / 3p % 47,4 1p 21/22 (!)
Puolivälierät 0-2 vs. Hapoel J-M (Isr)

Sasu Salin pelasi jo kolmatta kautta Espanjan liigan Gran Canarian luottopelaajana. Gran Canaria on kovan luokan eurojoukkue. Sitä kuvaavat sen voittosuhde 21-11 Espanjan liigassa sekä pääsy kahdeksan joukkoon EuroCupissa.

Joukkueen valmentaja vaihtui viime vuodesta. Se vaikutti alkukaudesta joukkueen ja myös Salinin pelaamiseen. Valmentaja roolitti Sasua aika tiukasti hyökkäyksessä screeneistä ulos tulevaksi hyppyheittäjäksi, eikä hän päässyt pelaamaan pallollisena ainakaan yhtä paljoa kuin maajoukkueessa. Toinen Sasun pallollista pelaamista rajoittanut tekijä oli se, että Canaria palkkasi palloa rakastavan euroveteraani Bo McCalebbin pelinrakentajaksi.

Puolustusroolinsa Salin hoiti kuten aina ennenkin. Kenelläkään Espanjan huipputakamiehistä ei ollut helppoa aikaa, kun joutui pelaamaan Sasun pihdeissä.

Ajoittaisista vaikeuksista huolimatta Salin pelasi kelpokauden. Varsinkin pelit EuroCupissa sujuivat loistavasti. Mies pussitti palloa 9,3 pisteen keskiarvolla ja kolmoset peräti 47 %:n tarkkuudella. 22 vapaaheitosta vain yksi kolisi raudoista ulos.

Salin tulee olemaan yksi Susijengin tärkeimmistä pelaajista tulevallakin kesällä.

Petteri Koponen

ACB, Espanjan ykkösliiga
FC Barcelona, 27 peliä / 21,7 min / 8,7 pist / 2,3 syöttöä / 2p % 52 %, 3p % 35
Runkosarjan 6. (22-10), Puolivälierät 1-2 vs. Valencia
Euroleague, 27 peliä / 22,6 min / 10,1 pist / 1,7 levyp. / 1,9 syöttöä / 3p % 46,2
(ei pudotuspeleihin)

Petteri Koponen siirtyi viime kaudeksi Venäjän Khimkistä FC Barcelonaan, joka on yksi eurokoriksen suurimmista. Unelmasiirto sai kauhustartin, kun Petteriä kyydittänyt taksi kolaroi aiheuttaen Koposelle päävamman. Lopulta onni oli onnettomuudessa ja Petteri toipui täysin vammastaan.

Onni saattoi olla jopa toipumista isompi, sillä tuollaisella hetkellä ihminen ymmärtää, mikä on elämässä todella tärkeää. Se ei ole koripallo, vaan terveys ja lähimmäiset ihmiset. Vastoinkäyminen voi jopa auttaa Petteriä tulevalla urallaan.

Siitä tämäkin kausi antoi viitteitä. Vaikka mieheltä jäi alkukausi välistä, hän vakiinnutti nopeasti paikkansa Barcelonan avainpelaajana.

Barcelonan kausi joukkueena ei täyttänyt odotuksia, sillä se ei päässyt Euroliigassa pudotuspeleihin ja tippui Espanjan liigassakin puolivälierissä menetettyään keskinäisten otteluiden perusteella ensimmäisen kierroksen kotiedun suhteella 22-10.

Koposta ei kuitenkaan voi syyttää Barcelonan menestyksestä. Hän tilastoi ACB:ssä 9 pistettä ja 2,3 syöttöä sekä Euroliigassa 10 pistettä ja 1,9 syöttöä ottelua kohden. Koposen efektiiviset heittoprosentit olivat vastaavasti erinomaiset 52,5 ja 56,3 %. Efektiivisissä prosenteissa huomioidaan kolkeista yksi lisäpiste heittoa kohden.

Koponen ei päässyt pelaamaan optimaalisessa roolissaan pallollisena pelaajana. Siitä piti huolen korkein odotuksin hankittu tähtitakamies Tyrese Rice, joka hautoi Barcelonan kannalta liian tehottomasti palloa. Huhut vievätkin Ricea pois Barcelonasta.

Vaikka joukkueen menestys oli pettymys, Petteri jatkoi kipuamistaan kohti Euroopan huippua. Hän on tulevanakin kesänä Susijengin tärkein pelaaja, jonka käsistä paljolti riippuu Suomen lopullinen sijoitus.

Erik Murphy

Strasbourg, Pro A, Ranskan ykkösliiga
Pro A: 42 peliä / 19,2 min / 8,6 pist. / 3,5 levyp. / 2p % 51,9 / 3p % 36,4
Runkosarjan 4. (23-11), finaaleissa
Champions league: 16 peliä / 18,3 min / 8,4 pist. / 3,4 levyp. / 2p % 57,1 / 3p % 50 (19/38)
1/32 finaalit 0-2 vs Aris

Erik Murphyn kausi jatkui suomalaisista euroammattilaisista pisimpään, kun hänen ja valmentaja Lassi Tuovin edustamansa Strasbourg IG pääsi Ranskan ykkösliigan finaaliin. Erik pelasi varsinkin loppukauden merkittävässä roolissa. Saavutus on erittäin kova, sillä Ranskan liiga kuuluu Euroopan ykköskategoriaan.

Chalon voitti Strasbourgin viidennessä, ratkaisevan finaalissa 74-65, joten suomalaisten oli tyytyminen hopeamitaliin. Strasbourg pelasi pudotuspeleissä maksimimäärän otteluita. Se pääsi puolivälieristä jatkoon voitoin 2-1 ja välierissä kaatui ASVEL 3-2. Murphyn pelit päättyivät valitettavasti kesken finaalien alaraajavammaan.

Murphyn kausi Ranskassa ei ollut helppo. Hän aloitti nelospaikalla, jossa joutui tai pääsi pelaamaan erittäin fyysisiä ja urheilullisia pelaajia vastaan. Ranskassa trendi suosii alimittaisia, mutta urheilullisia sisäpelaajia. Monet nelospaikan pelaajat ovat ennemminkin kolmosia ja useat vitoset ovat vain parimetrisiä, mutta sitäkin nopeampia ja kimmoisampia.

Kesken kauden Murphy siirrettiin pelaamaan vitospaikkaa, joka sopi miehelle paremmin. Loppukaudesta Murphy nousi parempien otteiden myötä joukkueen aloitusviisikkoon ja aloitti kaikki pelaamansa yhdeksän pudotuspeliä.

Kauden edetessä Murphy tottui sarjan rytmiin paremmin ja paremmin. Hänen pelaaminen yksinkertaistui ja muuttui tehokkaammaksi. Se tarkoitti myös sitä, että hän pisti palloa vähemmän lattiaan. Erikin heittoprosentit olivat erinomaiset: 2p 52 % ja 3p 36 %. Champions liigassa, jossa ranskalaisten taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, prosentit olivat vielä paremmat: 2p 57 % ja 3p 50 % (!).

Vaikka Murphy pelasi vitospaikkaa, hän heitti lähes yhtä paljon kolmosia kuin kahden pisteen heittoja. Kolmospaikkoja Erikille siunaantui etenkin sen takia, että Strasbourgin nelospaikan pelaaja Romeo Travis ei ole kaukoheittäjä. Näin sisäpelaajat täydensivät hyvin toisiaan.

Maajoukkueessa on mielenkiintoista nähdä, mikä on Murphyn rooli. Post-pelaamistaan Erik ei juuri kehittänyt Ranskassa, joten hän jatkanee screeneistä kolmen pisteen kaarelle poppaavana isona miehenä, kuten tähän astikin.

Luultavasti Suomi pelaa entistä enemmän kahdella heittävällä isolla pelaajalla Lauri Markkasen täyttäessä toista ison pelaajan paikkaa. Joka tapauksessa Murphyn menestyksekäs kausi Ranskassa lupaa kivaa Susijengiä ajatellen.

Lupauksia antava eurokausi

Suomen maajoukkue saa kilpailuetua siitä, että pelaajat tuntevat erittäin hyvin toisensa ja konseptin sekä joukkueen henki on loistava. Silti hengellä tai konseptilla ei voi korvata pelaajien laatua. Siksi on todella tärkeää, millä tasolla pelaajat palloilevat.

Kaikkiaan Susijengin tilanne näyttää hyvältä. Viisi suomalaiskoripalloilijaa pelasi merkittävässä roolissa Euroopan kovimmissa sarjoissa Espanjassa, Ranskassa ja Kreikassa. Tämän lisäksi Markkanen on NBA-tasoa, joten yli viisikollinen suomalaisia on päässyt pelaamaan säännöllisesti todellisia huippupelaajia vastaan.

Loputkin joukkueen 12 pelaajasta pelaavat hyvässä roolissa jossain Euroopan kakkoskorin liigoista, millaiseksi Korisliigakin voidaan laskea. Yksikään suomalainen ei ole Odabasia lukuunottamatta joutunut kuluttamaan liikaa penkkiä. Siten koko ryhmällä on hyvä pelituntuma.

Kulunut sarjakausi lupaa hyvää tuleville kotikisoille. Valmentajilla on todella herkullinen, mutta myös kinkkinen tilanne valita sopivin mahdollinen kokoonpano kotiparketille.

Pieti Poikola
Kirjoittaja on toiminut koripallovalmentajana noin 20 vuoden ajan. Todennäköisyyksiin nojaava valmennusfilosofia on tuottanut kolme Suomen mestaruutta.