Kesällä 2023 pelattavien EM-kisojen karsintojen viimeinen ikkuna on oven takana. Siinä missä Susiladies on menettänyt jo mahdollisuutensa EM-kisapaikkaan, suomalaisten vastustajat Ranska ja Ukraina lähtevät karsintoihin mielenkiintoisista asetelmista.

Marraskuussa 2021 alkaneet EM-karsinnat käynnistyivät jymy-yllätyksellä, kun Ukraina voitti hallitsevan EM-mitalistin Kievissä. Sen jälkeen sisuuntunut Ranska on jyllännyt selkeänumeroisesta voitosta toiseen ja onkin nyt karsintalohko B:n kärjessä kolmella voitolla ja yhdellä tappiolla.

Toisena samalla saldolla on Liettua, jonka Ranska kaatoi marraskuun 2021 ikkunan toisessa pelissä 83-56.

Ranskan ja Liettuan toinen keskinäinen kohtaaminen on ensi torstaina ja ottelussa onkin kovat panokset. Jos Ranska voittaa sekä Liettuan että Susiladiesin, niin ranskalaiset varmistavat ykkössijan ja tiketin EM-kisoihin.

Ennakkotietojen mukaan Ranska on saanut tähtisikermäänsä merkittävän vahvistuksen, kun edellisestä EM-karsintaikkunasta poissa olleen Gabby Williamsin takaisin kokoonpanoonsa. Williams edustaa seuratasolla ranskalaista ASVELia ja WNBA:n Seattle Stormia.

Yhdysvaltalaisranskalainen Williams on kerännyt uransa aikana meriittejä sekä henkilökohtaisesti että joukkueilleen: vitriinistä löytyy mm. Euroliigan mestaruus ja Final Fourin arvokkaimman pelaajan palkinto (molemmat 2022), vuoden puolustuspelaajan palkinto Euroliigasta (2021) sekä WNBA:n All-Defensive Second Team -valinta (2022).

EM-karsintojen kymmenestä lohkosta jokainen ensimmäiseksi sijoittunut etenee EM-kisoihin, mutta sen lisäksi neljä toiseksi parasta joukkuetta saavat myös kisapaikan. Kahdella voitolla ja kahdella tappiolla Ukrainan tilanne on selvä: pelkästään jo kaksi voittoa ovat pakolliset, mutta sekään ei välttämättä riitä.

Riiassa kotiottelunsa tällä hetkellä pelaava Ukraina kohtaa ensimmäisenä Susiladiesin kotikentällä, minkä jälkeen vastaan tulee Liettua vieraissa.

Lähde: Basket.fi