Koko koripalloileva Suomi jännittää tällä viikolla sitä, miten Lauri Markkasen käy NBA:n varaustilaisuudessa.

Tänä päivänä NBA:n varaustilaisuudessa ehdolla olleiden pelaajien oltava iältään vähintään samana kalenterivuonna 19 vuotta täyttäviä, Yhdysvalloissa high school -koripalloa pelanneiden pelaajien tapauksessa lisäksi vähintään yhden vuoden yliopisto- tai ammattilaiskoripalloa pelanneita.

Sääntö on muokannut amerikkalaista yliopistokoripalloa niin, että NCAA-liigan parhaat pelaajat ovat lähes pääsääntöisesti ns. ”one and done”-prospekteja, eli pelaavat vain yhden vuoden yliopistossa. Tähän kategoriaan kuuluu myös yhden kauden Arizonassa viettänyt Lauri Markkanen.

NBA:n varaustilaisuuden ensimmäisen kerroksen ensimmäistä neljäätoista varausvuoroa kutsutaan käsitteellä ”Lottery picks” eli “lottovaraukset”. Tämä viittaa siihen, että NBA:n pudotuspelien ulkopuolelle jääville neljälletoista joukkueelle arvotaan varaustilaisuuden kärkivuorot niin, että kehnoimman voittosuhteen edellisellä kaudella pelanneilla joukkueilla on suuremmat todennäköisyydet saada varausnumero ensimmäisten joukossa.

NBA-joukkueilla on kuitenkin mahdollisuus kaupata varausvuorojaan niin, että myös hyvin pelanneilla joukkueilla on mahdollisuus päästä varaamaan kärkisijoilla. Tuore esimerkki tästä on NBA:n itäisen konferenssin finaaliin päässyt Boston Celtics, joka hallitsi kesän 2017 NBA:n varaustilaisuuden kärkipaikkaa ennen sen kauppaamista Philadelphia 76ersille.

NBA:n ensimmäisen vuoden pelaajien palkat määrittyvät liigan työehtosopimuksen mukaan progressiivisesti niin, että pelaajat ansaitsevat sitä suuremman palkan, mitä korkeammalla numerolla heidät varataan. Jos ensimmäisellä kierroksella varattu pelaaja lunastaa paikkansa NBA-joukkueessa, hänelle on taattu kaksivuotinen sopimus. Toisella kierroksella varatuksi tuleminen puolestaan merkitsee sitä, että pelaajan varaavalla NBA-joukkueella on etuoikeus harjoituttaa varattua pelaajaa ja tarjota tälle sopimusta.

Lähde: Basket.fi