Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

-Se on ollut omalta osalta vähän vuoristorataa, Little kuvailee omia otteitaan EM-kisoissa tähän asti Koripalloliiton sivuilla.

Vielä runsas puoli vuotta sitten, tämän vuoden helmikuussa, tuolloin vasta 17-vuotias Little kohosi Susijengin kokoonpanoon MM-karsintaotteluihin hallitsevaa Euroopan mestaria Sloveniaa vastaan pelinrakentajaosaston poissaolojen vuoksi.

Vaikka Miro on Suomen ja Euroopankin mittapuulla ikäluokkansa huippulupaus, maajoukkueeseen nouseminen ja EM-kisoissa esiintyminen vasta 18-vuotiaana on äärimmäisen harvinaista. Little on ansainnut maajoukkuepaikkansa ihan itse väkevillä näytöillään, mutta ymmärrettävää myös on, että 18-vuotiaalla pelaajalla suoritustaso vaihtelee keskimäärin enemmän kuin vaikkapa kolmikymppisellä veteraanilla.

-Mulla on ollut viime peleissä ehkä vähän itseluottamus hakusessa, mutta koutsit on sanonut koko ajan, että ole rohkea, hän kertoo.

-Ne jaksaa muistuttaa, että kun luotan itseeni, pystyn pelaamaan ihan kenen kanssa vaan tuolla kentällä. Eilen tuli pari onnistumista molemmissa päissä kenttää ja oli tosi helppo päästä takaisin omaan rytmiin.

Päävalmentaja Lassi Tuovi määräsi Littlen kentälle Kroatia-neljännesvälierän toisen neljänneksen puolenvälin haminoilla, jolloin Susijengi kaipasi kipeästi energiaa kentälle. Little alkoi varjostaa Kroatian pelinrakentajia Jaleen Smithiä ja Krunoslav Simonia koko kentällä ja loi hyökkäyspäähän tilaa ajamalla rohkeasti korille ja upottamalla step back -kolmosen. Sama vire kantoi historialliseen neljännesvälierävoittoon asti.

-Tosi siisti kokemus, Miro naurahtaa kysyttäessä ottelusta Kroatiaa vastaan.

Miro Little pelasi viime kaudella miesten Divari A:ta HBA-Märskyn vihervalkopaidassa isoilla minuuteilla joukkueensa tehokärkenä.

EM-kisakentillä vastus on ollut useampaa pykälää kovempi, kun Little on päässyt mittaamaan tasoaan Jaleen Smithin (Kroatia), Tamir Blattin (Israel), A.J. Slaughterin (Puola), Vasilije Micicin (Serbia) ja Tomas Satoranskyn (Tshekki) kaltaisia kansainvälisiä huippuja vastaan.

-Onhan vastus ihan eri tasolla täällä. Koko ajan pitää olla tosi tarkkana. On tosi silmiä avaava kokemus, eikä saa herpaantua hetkeksikään, Little kuvailee.

-Mä suhtaudun yleisesti ottaen jokaiseen vastustajaan yhtä kunnioittavasti ja yhtä itseluottamuksella riippumatta siitä, pelaanko Divari A:ta vai EM-kisoissa vai missä. Mutta on myös ollut siistiä nähdä, että mulla on match-upina joku NBA- tai Euroliiga-pelaaja, ja pärjään ihan hyvin omalla tontillani.

Yhtä lailla Mirolle on ollut oppimiskokemus ottaa roolinsa maajoukkueessa, valtakunnan parhaan kahdentoista pelaajan joukossa, ja nousta jengistä esille omana itsenään, omine vahvuuksineen.

-Kaikki on ottanut tosi hyvin vastaan. On tosi makeeta olla osa tällaista joukkuetta. Tosi siistiä nähdä, kun pystyy eilisen tavoin hakemaan muutaman onnistumisen ja ruokkimaan sillä koko joukkueen itseluottamusta.

Samalla Little myöntää, ettei oikein pysty edes käsittämään eilisen Kroatia-voiton historiallista perspektiiviä – sitä, että Suomi eteni EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon edellisen kerran silloin, kun Henrik Dettmann oli 9-vuotias.

-Musta tuntuu, että tästä jengistä mä kaikkein vähiten pystyn sitä käsittämään, kun oon ollut mukana muutenkin vasta muutaman kuukauden, Miro nauraa.

-Ollaan tänä aikana voitettu Kroatia kahteen kertaan, Slovenia kahteen kertaan. Espanja on hallitseva maailmanmestari, mutta nyt on uusi vuosi ja uusi turnaus. Lähdetään samalla rohkeudella myös heitä vastaan.

Lähde: Basket.fi