Viikko sitten 19-vuotissyntymäpäiviään viettäneen Lotta Vehka-ahon ensimmäinen kausi Yhdysvaltojen yliopistokoripallon korkeimmalla sarjatasolla on startannut upeasti.

Vimpelin Vedosta HBA:n kautta Florida Atlanticin riveihin tiensä raivannut tulokas kertoo sopeutumisen uuteen kotipaikkaan ja ennen kaikkea uuteen joukkueeseen sujuneen mutkattomasti.

– Olen päässyt joukkueeseen tosi hyvin sisälle ja olen todella kiitollinen siitä, että pääsin mukaan tähän organisaatioon. Jokaisen – niin koutsien kuin joukkuekavereiden – kanssa ollaan todella läheisiä, vaikka olemme olleet yhdessä vain neljä kuukautta, Vehka-aho kertoo Koripalloliiton sivuilla.

Vehka-ahon mukaan hyvää joukkuehenkeä on edistänyt tiivis yhdessäolo niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Toimiva dynamiikka ja yhteispeli ovatkin avainasemassa silloin, kun joukkue on tositoimissa.

– Täällä joukkueen yhteiseen esiintymiseen keskitytään paljon ja pyrkimyksenä on aina omalla tekemisellään auttaa joukkuekaveria. Se ei riitä, että hoitaa oman tontin kunnolla, vaan on enemmänkin kyse siitä, miten me saadaan joukkueen kanssa esimerkiksi stoppi puolustuspäässä tai toteutettua hyökkäys maltillisesti.

Vehka-aho on ansainnut heti tulokaskaudella harvinaislaatuisen paljon vastuuta, mistä kielii muun muassa alkukauden 11 ottelussa kertynyt keskimääräinen 32 minuutin peliaika. Takamies lunasti paikkansa avausviisikossa heti ensimmäisestä ottelusta lähtien.

– Luontaisesti voisi kuvitella, että ensimmäisenä vuotena ei saisi pelata niin paljoa, mutta omalla kohdallani olen kiitollinen tilanteesta, johon olen päässyt.

Vastuu ja peliaika eivät kuitenkaan tulleet täytenä yllätyksenä, sillä Vehka-aho tiesi etukäteen, että joukkueessa oli melko tarkkaan hänen mentävä aukko. Florida Atlanticin kokenut päävalmentaja Jim Jabir kävi tutustumassa Vehka-ahoon ja hänen pelityyliinsä viime vuonna tämän pelatessa Naisten Korisliigaa HBA:n paidassa.

– Koutsi tuli katsomaan reenejämme Märskyyn, minkä jälkeen juttelimme ja siitä tämä alkoi. Hän sanoi haluavansa pelata sellaista peliä, mihin mä sovin hyvin ja missä mä oon hyvä, minkä takia hän nimenomaan halusi minut joukkueeseensa.

Nuorten maajoukkueissa ja etenkin viime kesän U20-arvokisoissa edukseen esiintynyt Vehka-aho on täyttänyt omaa rooliaan yliopistojoukkueessa erinomaisesti. 168-senttinen takamies on heiluttanut sukkaa 11,3 pisteen keskiarvolla ja napannut 3,2 levypalloa ottelua kohden. Syöttöjä on kertynyt keskimäärin 3,4 ja riistoja 1,8 per ottelu.

Lähde: Basket.fi