Lauri Markkanen pelasi lauantaina uransa heikoimman NCAA-ottelun, kun Arizona Wildcatsin 15 ottelun voittoputki katkesi Oregoniin. Kokonaisuudessaan 19-vuotiaan laiturin ensimmäinen yliopistokausi on kuitenkin ollut yhtä tähtiloistoa.

Markkanen pelaa keskimäärin eniten koko Wildcatsin joukkueesta (30,8 minuuttia per peli). Suomalaisen ylivoimaisimpana osa-alueena ovat näkyneet kolmen pisteen suoritukset, joita hän on upottanut joukkueensa suurimmat 55 kappaletta. Onnistumisprosentti 113 yrityksestä on myös kova ja sisään on mennyt lähes puolet.

Markkanen on myös ollut Arizonan paras vapaaheittäjä pussitettuaan peräti 82 yritystä. Laiturin pistekeskiarvo 15,9 on myös koko joukkueen korkein.

Pisteiden lisäksi Markkanen dominoi 7,5:n keskiarvolla myös Arizonan levypallotilaston kärkipaikalla. Blokkien määrässä suomalaislupaus sijoittuu Wildcatsin sisäisissä tilastoissa viidenneksi.

Poikkeuksellinen heittäjä isoksi pelaajaksi

Kaudesta 1992-93 dataa yliopistokoripallosta kerännyt Sport Reference -tilastosivu puolestaan kertoo Markkasen olevan ainoa seitsemän jalan mittainen pelaaja, joka on osunut yli neljän kolmosen yrityksen keskiarvolla 65-prosenttisesti tai paremmin.

– Monet isot pelaajat ovat alkaneet heittää kauempaa hyppyheittojaan uransa edetessä, mutta lähes jokainen heistä on ennen tätä pelannut useita kausia NBA:ssa. Se että Markkanen on näin tarkka jo 19-vuotiaana tekee hänestä erityisen, Fansided-blogi kehuu suomalaista.

Markkanen pelaa seuraavan kerran keskiviikkona. Tuolloin vastassa on Stanfordin yliopisto.