Lauri Markkasen tulokaskausi yliopistoliiga NCAA:ssa Arizona Wildcatsin riveissä on ollut yhtä tähtiloistoa. 19-vuotias suomalaislaiturilla on 19 ottelun jälkeen Arizonan korkein 17 pisteen keskiarvo ottelua kohden. Lisäksi nuorukainen johtaa myös levypallotilastoja (7,8 per peli).

Yhdysvalloissa ollaan innostuttu erityisesti Markkasen heittotaidoista. Yliopistokoripalloa seuraava SB Nation -sivusto näkee jopa tällä kaudella 45 kolmosta pussittaneen suomalaisen jopa sarjan historian parhaana yli seitsemän jalkaa pitkänä heittäjänä.

– Yliopistokoripallossa ei ole koskaan ollut kaksimetristä tulokasta, jonka heittopeli olisi ollut yhtä hyvää. Ainoa historiallinen vertailukohde on West Virginian entinen kulttisankari Kevin Pittnogle, joka laittoi vuonna 2006 sisään 91 kolmosta. Erona on vain se, että Pittnogle oli seniori. Markkanen taas on tulokas, jonka keskiarvo kolmosissa on jo yhdeksän pistettä korkeampi, sivusto vertaili.

Edelliset pelit ilmiliekeissä

Viimeisessä kolmessa ottelussaan Markkanen on rankaissut heitoillaan toden teolla ja 18 kolmosesta 13 on uponnut. Ensi kesän varausnumeron on ennakoitu löytyvän ensimmäiseltä kierrokselta 10 parhaan joukosta.

Markkanen kohtaa tänään Kaliforniassa varaustilaisuuden suosikkeihin kuuluvan Lonzo Ballin edustaman UCLA:n. Suomalaislupaus pääsee ottamaan mittaa kilpakumppanistaan liekehtivässä vireessä.

Ottelu alkaa mukavasti kello 23:00 Suomen aikaa.