Kansainvälinen koripalloliitto FIBA panostaa toiminnassaan yhä määrätietoisemmin erotuomaritoiminnan kehittämiseen. Viime vuodet erotuomaritarkkailijana Suomessa toiminut Hannu Kauppinen oli tänä kesänä 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa video-operaattorina tuomassa kansainvälistä erotuomaritoimintaa uudelle aikakaudelle.

Idea erotuomariratkaisujen dokumentoitikonseptiin FIBA:n puitteissa on lähtöisin kaikkien aikojen suomalaiselta koripallotuomarilta Carl Jungebrandilta, joka pohti jo vuosikymmen sitten videotarkistuksen mahdollisuuksia tuomaritoiminnan kehittämisessä.

Kun tarvittavat työkalut oli hankittu ja valmistelut tehty, erotuomariratkaisujen dokumentointikonsepti otettiin testikäyttöön vuonna 2014 Espanjan MM-kisoissa. Kehityspolun seuraava looginen askel otettiin viime syksynä.

– Vuoden 2017 EM-kisojen yhteydessä FIBA koulutti Helsingissä ja Istanbulissa paikallisia video-operaattoreita. Osallistuimme Minna Koivulan kanssa yhdessä viime syksyn video-operaattorikoulutukseen Helsinki Areenalla ja tänä vuonna sain ensimmäistä kertaa kutsun video-operaattorin tehtävään 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoihin Valko-Venäjälle, Kauppinen kertoo.

Koripallotilastointi on kehittynyt 2010-luvun aikana valtavasti. Video-operaattoreiden tekemän työn myötä FIBA:n henkilöstöllä on käytössä entistä tarkempi tietopankki, joka helpottaa hyödyntämään tuomareita ja heidän työtään koskevaa tietoa.

– Jokaisesta tuomarin tekemästä vihellyksestä kirjaamme 6-12 faktaa muistiin, kuten: kuka tuomari vihelsi, millä paikalla hän sijaitsi, missä pallo oli, ketä vastaan vihellettiin ja minkälainen tuomio oli, jatkaa Kauppinen.

– Kyllähän siinä kiire tulee, mutta kun hommaan pääsee kunnolla sisään, rutiini alkaa vaikuttaa ja työ helpottuu.

Video-operaattorien mukaantulo tarkoittaa erotuomarien kannalta niin mahdollisuuksia kuin haasteitakin. Video-operaattorien keräämän datan käytöstä ylimmässä vastuussa ovat erotuomarijohtaja ja erotuomarikouluttaja.

– Me operaattorit keskitymme tapahtumien dokumentointiin, emmekä ota kantaa siihen, ovatko tuomiot olleet oikeita ja vääriä. Olemme mukana otteluiden jälkeisessä palautetilaisuudessa esittämässä pyydettyjä videoklippejä. Ottelun aikana sovitut ns. ’debrief’-klipit löydämme nopeasti ja tarpeen mukaan voimme myös esittää muita tilanteita ottelusta.

Erotuomarikouluttaja tulee otteluiden jälkeen pyytämään raporttia videopätkineen kaikkineen tietyistä tilanteista, joita hän tahtoo käydä läpi otteluiden jälkeen, ja meidän tehtävämme on tehdä mahdollisimman selkeä paketti heidän käyttöönsä.

NBA on ottanut tallenneaineiston aktiivikäyttöön jo joitain vuosia sitten. Selkein vertailukohta on ”Last 2 Minute”-raportit, jotka NBA julkistaa.

FIBA:ssa prosessi on vielä alkutekijöissään.

– Historiallisesti tuomarien ja kouluttajien väliset palautekeskustelut ovat edenneet niin, että epäselvät tilanteet kuitataan näkemyseroina. Nyt meillä on puhtaasti objektiivinen ottelutallenne käytössä, mikä helpottaa keskustelun pitämisessä olennaisuuksissa, Kauppinen kuvailee.

– Minskin kisoissa osa tuomareista ei ole tottunut saamaan videopalautetta, ja heille palautteen saaminen oli haastava kokemus. Mitä laajemmalle alueelle järjestelmä saadaan kuljetettua, sitä suurempi hyöty tästä kaikille osapuolille kuitenkin on.

Carl Jungebrandin kanssa käymiensä keskustelujen perusteella Kauppinen kuitenkin muistuttaa, että videotallenteita tulee käyttää vain renkinä, ei isäntänä.

– Videoiden käyttö palautekeskusteluissa on pieni lisäosa. Paljon tärkeämpää on saada statistiikkaa siitä, miten tuomarit viheltävät, ja luoda kirjasto otteluissa tehdyistä tuomioista, Kauppinen toteaa.

– Kun FIBA:ssa käydään keskusteluja esimerkiksi tulevista sääntömuutoksista, tuomaritoiminnasta vastaava elin voi hakea keräämästämme aineistosta esimerkiksi vihelletyt EU-virheet ja käydä ne systemaattisesti läpi. Vastaavasti voimme pitää kirjaa siitä, minkälaisia ratkaisuja erotuomarit tekevät, joiden perusteella FIBA voi tehdä ohjeistuksia.

Kauppinen on toiminut vuosina 2013-18 erotuomaritarkkailijana miesten ja naisten Korisliigoissa sekä Korisliigojen pudotuspelien, juniorien SM-finaalien ja miesten divisioonafinaalien komissaarina.

Lähde: Koripalloliiton sivut.