Koripalloyhteisön alumni-verkosto tuo uusilla ohjelmilla lajia rakastavat takaisin koripallon pariin.

Koripallon alumnitoimintaa on kehitelty ja kokeiltu jo parin vuoden ajan. Nyt viimeisen puolen vuoden ajan työryhmä on hionut ja mallintanut matalan kynnyksen startin, jolla koripallo voi edelläkävijänä suomalaisessa urheilussa olla kehittämässä alumnitoimintaa. Yksi työryhmässä mukana ollut on professori Karl-Erik Michelsen, joka korostaa toiminnan jatkuvaa kehittymistä.

– Pidän moniäänisistä prosesseista, jossa eri näkemykset ja mielipiteet kohtaavat. Se sitouttaa ihmiset mukaan ja tässä on onnistuttu mielestäni hienosti. Eri puolilta Suomea olevat lajitaustaiset ideoijat ovat saaneet äänensä kuuluville. Uskon, että alumniyhteisö käynnistyy tästä saavuttaen ensin ydinjoukon ja laajenevan sitten isommaksi liikkeeksi. Erityisesti seuraavassa vaiheessa odotan 1980-luvulla syntyneiden ja jo työelämään siirtyneiden mukaantuloa. Heissä on valtava potentiaali, pohtii Michelsen Koripalloliiton sivuilla.

Alumnien yhteinen tavoite on tukea nykyisten ja tulevien sukupolvien kokemuksia koripallon parissa, sekä aktivoida ”vanhoja” yhteisöön mukaan. Alumniyhteisö tuottaa erilaisia ohjelmia ja tapoja vaikuttaa, sekä auttaa koripalloyhteisön nykyisiä aktiivijäseniä, eli pelaajia, valmentajia, tuomareita sekä seuratoimijoita.

NBA-konkari Hanno Möttölä on ollut mukana tuomassa oman näkemyksensä alumniyhteisön kehittämiseen.

– Minulle alumni on yhteisö, jossa on koripallo yhdistävänä tekijänä. Eri ikäiset ja erilaiset toimijat sarjatasoista riippumatta pitävät yhtä. Kuulun alumnitoimintaan ylpeydellä osana koripalloperhettä ja pyrin kantamaan oman pienen vastuuni yhteisön edistämiseksi. Vapaaehtoisen alumnilisenssin maksaminen on yksi asia, josta voin olla ylpeä ja tukea toimintaa tärkeällä eleellä.

– Alumnitoiminnalla on nähdäkseni rajaton potentiaali. Kun saamme runsaasti mukaan ihmisiä, jotka kokevat sen omakseen, niin alumnilähtöisesti voidaan kehittää valtavasti erilaisia alatoimintoja. Vertaistuki ja verkostoituminen ovat keskeiset missiot alumniudessa, sillä elämän haasteiden kohtaaminen ja voittaminen alumnien tukemana, niin työ kuin siviilielämässä, on merkittävän arvokasta. Tässä koko koripalloperhe voi olla ylpeänä edelläkävijänä, korostaa Möttölä.

– Itse haen tältä alumnitoiminnalta myös rapistuneiden kontaktieni eheyttämistä. Tämä on hieno ja järjestäytynyt tapa tavata ihmisiä. Näenkin alumniuden yhteentuovana alustana, josta jokainen voi rakentaa verkostoja uudestaan, joita on matkan varrella ehtinyt hävitä. Toisena näkökulmana on tärkeää tukea nykyisten pelaajien ja uransa lopettaneiden tulemista mukaan yhteiskuntaan ja siirtymistä työelämään. Tämän siirtymän tukeminen on arvokasta työtä ja toivonkin yhteiskunnallisesti hyvillä aikoilla olevien koripallotaustaisten ihmisten lähtemistä joukolla mukaan yhteisöön, summaa Karl-Erik Michelsen ja heittää pallon eteenpäin.

Möttölän kokemukset USA:sta ovat olleet saman suuntaisia Suomen korisalumnitoiminnan kehittämisen kanssa.

– Olen Utahin yliopiston alumnitoiminnassa mukana, jossa kuukausitasolla pidetään meitä aiemmin mukana olleita tietoisina, mitä tapahtuu ja on käynnissä. Verkosto linkittää jopa Euroopan alumnit keskenään ja mentorointiohjelmat ovat hyvin samankaltaisia kuin meillä Suomessakin on kehitteillä.

Lähde: Basket.fi