Laulajana ja näyttelijänä Suomen kansalle tutuksi tullut Tidjân Ba on intohimoinen korismies ja pitää EM-kisoissa huolen siitä, että peleissä tunnelma ei laskeudu katosta lainkaan.

Miten koripallo asteli sinun elämääsi Tidjân?

– Itse aloitin koripallon aika myöhään, vasta 12-13 vuoden iässä, kun olin nähnyt Barcelonan olympialaiset ja siellä legendaarisen Dream Teamin ja mitä taikaa onkaan tämä show. Sen jälkeen koripallon on ollut intohimona eli vuodesta 1992 lähtien.

– Siitä lähtien olen seurannut niin NBA:ta kuin muitakin sarjoja ja tietysti suomalaista korista. Kova kiinnostus on ollut lajiin. Välillä jopa tosi intohimoinen ja välillä on ollut muitakin intressejä. Siitä kuitenkin alkoi rakkaus lajiin, kun näki taikurit Barcelonassa.

Ketkä pelaajat erityisesti Dream Teamissa saivat sinut rakastumaan lajiin?

– Magic Johnsonin pelisilmä, Jordan siinä miten se sai kaiken näyttämään niin helpolla. Teki mitä halusi kentällä. Legendaarinen Larry Bird – lajilegenda – oli loukkaantunut, eikä pelannut niin paljon. Heidän pelaamisensa oli kuin Harlem Globetrottersien temppuilua. Sellaista dominointia harvemmin urheilussa näkee.

Olet pelannut pitkään viihdetaiteilijoiden tähdittämässä Hedelmäkorissa, vieläkö ura siellä jatkuu?

– Siellä pelaan. Kohta 15 vuotta on tullut pelattua Hedelmäkorissa. Riippuu aina muista hommista, miten paljon pääsee pelaamaan. Meitä on siellä freelancereita, poppareita, vähän saman duunialan väkeä ja treenit on soviteltu meidän aikatauluihin sopiviksi.

Miten totista pelaaminen on?

– Riippuu persoonista, jotkut ottaa pelaamisen vähän vakavammin kuin toiset. Kunhan saadaan pelata ja se peli-ilo on se juttu. Aina kun pelataan, niin pelataan tietenkin voitosta. Toiset ottaa sen vakavammin, mutta pääasia että pelataan.

Miten kauan olet seurannut Susijengin edesottamuksia?

– Susijengiä olen seurannut tosi kauan. Silloin jo, kun oltiin B-sarjassa. Olen seurannut siitä lähtien kun oltiin paskalohkoissa ja vastassa oli koripallon pikkumaita kuten Azerbaidzania ja muita. Siitä asti kumminkin olen fanittanut, sillä silloinkin oli joukkueessa hyviä persoonia ja pelaajia.

– Sen jälkeen on kymmenessä vuodessa tapahtunut valtava loikka. Sitten kun tuli EM-skabat, Espanjat ja muut. Aiemmin oltiin tyytyväisiä, jos pelissä oli pari tuhatta katsojaa, nyt siellä on 10 000.

– Hieno nähdä se kasvu, miten on menty 10 vuotta, oltiin B ryhmässä ja nyt pelataan EM-skaboja. Se on hieno saavutus näin globaalissa lajissa. Koris on päälaji monessa maassa ja harrastajamäärät ovat valtavia. Hieno nähdä lajin kasvua Suomessa. Meillä on nykyään tosi hyviä pelaajia ja koko ajan tulee kovempia ja kovempia. Nyt esimerkiksi Markkanen ja kuulemma tosi kovia tekijöitä tulossa nuorten parissa pojissa ja tytöissä. Varmasti alkanut Susijengi-buumi vaikutti siten, että junnuja alkoi pelaamaan enemmän ja enemmän. Saa nähdä 10 vuoden tai vaikka yhden sukupolven päästä mikä sitten on taso.

Olitko kokemassa Bilbaon huuman?

– Espanjaan en ikävä kyllä päässyt. Teatteriharkat alkoivat juuri ja olisi ollut vain yksi päivä kun olisin päässyt paikan päälle, eikä viitsinyt lähteä päiväksi. Se kyllä syö minua vieläkin, kun kuulee legendaarisia tarinoita sieltä. Paha kun en päässyt, sillä Bilbao oli ollut kuulemma eeppinen kokemus.

Otetaanko tuo vahinko sitten takaisin kotikisoissa?

– Totta kai! Olen messissä siellä. Toimin yhtenä housteista ja olen kentällä jengiä huudattamassa. Eli enemmän kuin messissä! Barometrinä laittaa meininkiin lisää löylyä. Siitä tulee siistiä, kun on vielä tämmöinen aktiivisempi rooli ja kotikisoissa. Aika mahtavaa!

Odotukset kotikisoihin?

– Urheilun saralla odotukset on, että mennään lohkosta jatkoon ja sitten Turkissa paras sijoitus mitä voi tehdä siellä. Kovia maita tulee vastaan. Nyt jo alkulohkossa tulee kovia. Ranska on ollut Euroopan mestari, Kreikka on koripallon titaaneja. Susijengi voi kuitenkin tehdä hyviä tuloksia, kun lauma on takana kannustamassa. Olisin yllättynyt, jos ei oltaisi jatkossa.

– Fiiliksien puolesta, jos on ollut kreisiä Espanjassa, niin mitä se on sitten kotikisoissa? Kaikki elementit mahtavaan menoon. Intiaanikesä, Sudenpesä tulee torille. Kaikki puitteet hyviin kisoihin. Odota hullua meininkiä, loppuun myytyjä matseja, hyvää koripalloa.

– Suomen ohella odotan muitakin matseja. Hyvää korista tarjolla Helsingissä. Huippulaatua, jota kannattaa mennä katsomaan. Odotan todella laadukkaita ja hulluja kisoja. Hulluja meiningin puolesta. Hyvät bileet, jossa koetetaan tehdä loistava korismatsi, mutta samalla maailman suurin karaoke ja disko. Bailaamista ja juhlaa. Parhaimmillaan se on parasta viihdettä ja matseissa pitää juhlia. Kunnon meininki koko ajan. Kun korismatsi on ohi, niin haluan, että kaikilla on sellainen olo, että on vetänyt kaksi tuntia crossfittiä tai tanssinut koko yön.

Keitä pelaajia erityisesti Susijengistä seuraat?

– Tietenkin seurasin tarkkana kenraali Koposen kondista. Pari viikkoa sitten ei vielä tiennyt kuntoutuuko koko kisoihin. Se oli paha paikka. Lempparipelaajia on, on montakin. Rakastan koko susijengiä. Sasu Salin on kuitenkin lähinnä sydäntä. Huippupelaaja, mutta samalla paradoksi. Puolustaa kuin terrieri, mutta tekee sen kuitenkin hymyilemällä koko ajan. Diggaan erikoisista ja paradoksaalisista tyypeistä. Sasu tekee duunia mitä kaikki ei halua tehdä, eli puolustaa ja on siinä ehkä Euroopan parhaita, mutta näyttää pitävän hauskaa ja se on upeaa katsottavaa. Toiset kiroilee ja hän vain babyfacena hymyilee ja se onkin parasta trashtalkia. Ihan mahtava heppu ja kehittynyt koko ajan. Hän on nykyään tappava heittäjä.

Lauri Markkasen pelejä olen myös seurannut. On mielenkiintoista nähdä mitä Markkanen tekee, kun vastaan tulee huippu-osaajia ja isoja äijiä, joita on tukku Ranskalla ja Kreikalla. Miten Lauri pärjää miesten sarjassa? Hän pelasi vain kuitenkin yhden vuoden yliopistoa. Se oli fyysinen sarja, mutta on eri juttu, kun kohdataan 30 vuotiaita pelaajia, jotka on pelannut huipputasolla 10 vuotta.

– Susijengin ohella seuraan mielenkiinnolla muitakin lohkon joukkueita. Siellä on huipputasoisia ryhmiä ja nimekkäitä pelaajia. Kreikalla on kova ryhmä, Slovenialla myös Goran Dragicin johdolla ja Ranskan joukkueesta lähes kaikki pelaavat NBA:ssa.