Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

Manresan huippuhetket osuivat viime vuosituhannen loppuun, kun joukkue voitti kertaalleen Espanjan liigan ja Copa del Rey’n. Sen jälkeen seura on käynyt pari kertaa sarjaporrasta alempana nopealla vierailulla ja kuulunut Espanjan liigassa lähinnä alempaan keskikastiin taistellen pääsystä pudotuspeleihin.

Tällä kaudella Manresa nousi takaisin parrasvaloihin. Ennen kauden alkua se voitti Katalonian cupin, kauden aikana se oli runkosarjassa kärkipäässä käytännössä koko kauden ja Mestarien liigassa se selvitti tiensä finaaliin, mutta taipui siellä Sasu Salinin Teneriffalle.

-Kausi meni oman ja joukkueen odotusten osalta erittäin hyvin. Preseasonilla hävisimme jokaisen matsin, ja sitten Katalonian cupissa saatiin yllätettyä heti voitolla. Siitä sitten alkoivat roolit hahmottua hyvää vauhtia ja joulun jälkeen olimme pitkään kolmantena sarjassa, Valtonen toteaa Koripalloliiton sivuilla.

-Samalla Mestarien liigassa menimme alkulohkosta jatkoon puhtaalla pelillä. Saimme pidettyä hyvää vauhtia loppuun asti, vaikka muutama loukkaantuminen joukkueessa sekoitti peliä. Harmittavasti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella sitten ulos Real Madridia vastaan ja Mestarien liigassa finaalitappio, mutta historiallinen kausi Manresalle kaikin puolin, Valtonen pui kautta.

Valtoselle kausi oli toinen ammattilaiskentillä. Viime kauden hän pelasi Saksassa ProA:ssa Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa, mutta täksi kaudeksi hän otti ison harppauksen siirryttyään Espanjaan ja Manresaan. Valtonen oli kauden aikana isossa roolissa joukkueessa nousten välillä jopa avausviisikkoon. Peliaikaa hän sai keskimäärin 22 minuuttia ottelua kohden ja tilastokeskiarvoikseen hän merkkautti 6,8 pistettä ja 2,4 levypalloa.

-Itse en lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla kauteen, mutta sain kuitenkin heti pelattua itselle hyvää roolia. Auttoi myös, että paikaltani yksi pelaaja lähti pois ennen joulua ja rooli kasvoi jopa avausviisikkoon silloin.

Valtonen otti pelaajana kovassa sarjassa harppauksia eteenpäin, mutta kuten nuorella pelaajalla aina, niin kehitettävääkin vielä löytyy.

-Mielestäni menin paljon taktisesti eteenpäin pelin ymmärtämisessä ja itseluottamuksessa kovissa peleissä. Edellinen kausi oli oman uran tähän asti pisin, joten uskon että myös jonkinlainen kestävyys ja rutiini menivät eteenpäin.

-Uskon, että suurin kehityskohteeni on tasaisuus. Pelit vaihtelivat liikaa vastustajan mukaan. Pitää pystyä paremmin tekemään samoja suorituksia joka kerta pelistä riippumatta. Koen, että voin edelleen mennä eteenpäin pelin jokaisella osa-alueella monipuolisesti, arvioi Valtonen.

Lähde: Basket.fi